Υπό το βάρος του ενεργειακού κλάδου βρίσκεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν καταφέρνει να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη, αλλά πλέον διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτυπώνοντας παράλληλα και το εύθραυστο του κλίματος ενόψει της αξιολόγησης του MSCI αργά το βράδυ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,10% στις 1.424,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.452,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,34% στις 1.257,04 μονάδες.

Ασκήσεις ισορροπίας

Με τον Γενικό Δείκτη να κάνει “ασκήσεις ισορροπίας” λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Κατά τον ίδιο, οι αναταράξεις σε “βαθιές” μετοχικές αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης “περιγράφουν εύγλωττα” ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική “σκακιέρα”, ο “νόμος της βαρύτητας” θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις “ανάσες” που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά… με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να “στραβώνει” σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες, εξηγεί ο κ. Στεριώτης.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το υπό τις 500 μονάδες… αλήστου μνήμης χαμηλό , με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του “χαρτοφυλακίου της Αγοράς” να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές, καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil χάνει 3,24% και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι στο -2,63%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha bank, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Eurobank, ΕΛΧΑ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Aegean σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, προσπαθώντας να προσφέρουν στηρίξεις στην αγορά, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Coca Cola, Βιοχάλκο, Jumbo, Σαράντης, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών