Αυτό ναι, είναι μεταρρύθμιση. Αν θα της βγει είναι άλλη υπόθεση, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης, διά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να λειτουργήσει σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις έναν μεγάλο αριθμό ΔΕΚΟ που τις πληρώνει χρόνια ο έλληνας πολίτης χωρίς να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε, έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης αλλαγής. Από αυτές που ταράσσουν τα «λιμνάζοντα νερά». Και από σήμερα θα μετρήσουμε αντιδράσεις, αλλά και πόσοι νιώθουν πραγματικά μεταρρυθμιστές. Μόνο η τελευταία από τις έξι ρυθμίσεις να εφαρμοσθεί, που προβλέπει ότι από τα πειθαρχικά συμβούλια αποκλείονται οι συνδικαλιστές, είναι μια μικρή επανάσταση. Ο Κωστής Χατζηδάκης διέβη ξανά τον δικό του Ρουβίκωνα λέγοντας δημοσίως ότι «τα πειθαρχικά συμβούλια είναι όργανα ελέγχου, όχι όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστών, δεν είναι κριτές οι συνδικαλιστές».

Προφανώς όλα αυτά ξεκινούν να γίνουν με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Τόσα χρειάστηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι όμως μικρό πράγμα έστω και τώρα. Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι αν έχει τον πολιτικό χρόνο και το πολιτικό κεφάλαιο για να το καταφέρει, αλλά αυτό είναι κάτι που επίσης θα το διαπιστώσουμε. Ο παραλληλισμός με την πετυχημένη περίπτωση της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, δείχνει τον στόχο. Αποτελεί και ομολογία καθυστέρησης, τη στιγμή που το μοντέλο υπήρχε μπροστά στα μάτια της. Η ΔΕΗ που το καλοκαίρι του 2019 δεν είχε λεφτά ούτε για να αγοράσει ξύλινες κολόνες, το 2024, αρμενίζει στα νερά των εταιρικών ενεργειακών κολοσσών. Επί ίσοις όροις. Με εξαγορές, διαφοροποίηση παρουσίας και σε άλλους τομείς και με άπειρες δυνατότητες παρέμβασης, ακόμα και στην τιμολογιακή πολιτική. Και αυτό το κατάφερε με μοντέλο ιδιωτικής επιχείρησης. Προϋπόθεση επιτυχίας ήταν και κάτι άλλο, η ήττα των συνδικαλιστών και αυτό το κατάφερε με τον πιο απλό τρόπο, με την αύξηση των αποδοχών, μέσω της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού.

Το υπονόησε ειδικά για τα ΕΛΤΑ ο υπουργός Οικονομικών. «Θέλουμε να κάνουμε στα ΕΛΤΑ κάτι που έγινε στη ΔΕΗ και πέτυχε» είπε χαρακτηριστικά. Η αρχή για τις αμοιβές θα γίνει από τα στελέχη που θα προσληφθούν από την αγορά. Σε δεύτερη φάση θα εξετασθεί η επέκταση του μισθολογίου ιδιωτικού τομέα και στο σύνολο του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, μόνο διαβάζοντας τα ονόματα και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ που υπάγονται στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, αυτόματα σε πιάνει σύγκρυο στη θύμηση των αντιδράσεων που υπήρξαν σε πιο άγουρες προσπάθειες στο παρελθόν. Εχουμε και λέμε, ΟΑΣΑ (λεωφορεία), ΟΣΥ (τρόλεϊ), ΣΤΑΣΥ (μετρό), Hellexpo ΔΕΘ, ΟΚΑΑ (κεντρική αγορά Αθήνας), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου. Ολη η ελληνική ιστορία αποτυχημένων κρατικών επιχειρηματικών προσπαθειών μπροστά στα μάτια μας και τώρα «τρέχουμε».

Η Ελλάδα χρεοκόπησε και λόγω της κακοδιαχείρισης αυτών των εταιρειών και προτίμησε επί χρόνια αντί λύσης να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τώρα που αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά μαζί τους δεν θα είναι εύκολη η αλλαγή. Ξεβολεύονται πολλοί με αυτά που έρχονται. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση πρέπει, βεβαίως, να εξηγήσει τι κάνει και για ποιον λόγο σε κάθε εταιρεία. Αλλά πλέον δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει πίσω…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion