Αμετάβλητα -όπως εξάλλου αναμενόταν- διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της αγοράς μετά την πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Οι traders βλέπουν τώρα μια αυξημένη πιθανότητα για πρώτη μείωση τον Αύγουστο, καθώς η κεντρικής τράπεζα έκανε λόγο για μια «λεπτά ισορροπημένη» απόφαση που  δίχασε αρκετά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η Ruth Gregory, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Capital Economics, αναφέρει στο CNBC ότι «ορισμένες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η μείωση των επιτοκίων πλησιάζει».

Επιτόκια: Σε δεύτερη μείωση προχώρησε η Τράπεζα της Ελβετίας

Ειδικότερα, η BoE αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, από όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2023.

Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της παύσης, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της περικοπής κατά 25 μονάδες βάσης, όσοι και κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Εκλογές και επιτόκια

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές στις οποίες η κατάσταση της οικονομίας και οι προτάσεις για επανεκκίνηση της υποτονικής ανάπτυξης έχουν αναδειχθεί σε βασικό πεδίο μάχης.

Παρά τις εικασίες ότι η πολιτικά ανεξάρτητη BOE ενδέχεται να ενεργήσει πιο προσεκτικά ως αποτέλεσμα της επερχόμενης ψηφοφορίας, ο διοικητής της  Andrew Bailey είχε τονίσει ότι θα παραμείνει επικεντρωμένη στα δικά της δεδομένα.

Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο. Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος έδειξε σχεδόν 50% πιθανότητα για κάτι τέτοιο μετά τη δήλωση της Πέμπτης,.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή