Την απόφασή της να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση φέτος, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ανταποκρινόμενη στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει την άνοδο του φράγκου.

Ειδικότερα, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάση στο 1,25% την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι «πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος όπως είναι απαραίτητο». Το φράγκο ανατιμήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ένα καταφύγιο εν μέσω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, η οποία πυροδότησε ξεπούλημα των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα

Η SNB ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να αντιστρέφουν τον παγκόσμιο κύκλο αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε το 2021 και το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά πριν από δύο εβδομάδες, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει ήδη οι τράπεζες στη Σουηδία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Επιφυλάξεις για τα επιτόκια

Ωστόσο, οι αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο πληθωρισμός έχει ομαλοποιηθεί πλήρως κάνουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες πιο επιφυλακτικές. Όπως αναμενόταν, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα σήμερα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώσει το κόστος δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας Norges Bank άφησε την Πέμπτη τα επιτόκια σε αναμονή στο υψηλό 16 ετών στο 4,5% και δήλωσε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν είναι πιθανή μέχρι το επόμενο έτος.

Η SNB έδωσε λίγες ενδείξεις για το εάν ήταν πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό. Τώρα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 1,3% φέτος σε 1% το 2026 και είπε ότι «η υποκείμενη πληθωριστική πίεση έχει μειωθεί ξανά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων από την SNB, η οποία είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή