Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε την Ευρώπη να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της πολύτιμης ενιαίας αγοράς της, εκφράζοντας τη λύπη της για αυτό που περιέγραψε ως μια κατάσταση που κάνει την περιοχή να μοιάζει με «ένα σούπερ μάρκετ ιδεών» για τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο CNBC , η κ. Γκεοργκίεβα, είπε ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης ενισχύονται και ο πληθωρισμός είναι σαφώς σε πτωτική τροχιά.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα βοηθήσουν τις επενδύσεις στην ευρωζώνη και θα ενισχύσουν την οικονομική απόδοση του μπλοκ των 20 μελών.

Προειδοποιήσεις από Γκεοργκίεβα

«Ερχόμαστε με αυτά τα σχετικά καλά νέα και με μια προειδοποίηση: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για να επικεντρωθεί η ευρωζώνη στην παραγωγικότητα», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς. Δεν είναι ακόμα εκεί. Θέλουμε να δούμε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, θέλουμε να δούμε [μια] εμβάθυνση [των] χρηματοπιστωτικών αγορών, την ενσωμάτωσή τους [και] θέλουμε να δούμε την τραπεζική ένωση, την κεφαλαιακή ένωση», συνέχισε.

«Και δεύτερον, θέλουμε να δούμε πολύ περισσότερη προσοχή στην καινοτομία, επενδύοντας στην [έρευνα και ανάπτυξη], καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην καινοτομία στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη μοιάζει με ένα σούπερ μάρκετ ιδεών για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Χάσμα παραγωγικότητας στις ΗΠΑ

Η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να εγγυηθεί την απεριόριστη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας σε όλη την επικράτεια.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η βαθύτερη ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

«Η ευρωζώνη εστιάζει τώρα σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον. Μεταξύ αυτών, το νούμερο ένα είναι πώς να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές, ειδικά με τις ΗΠΑ», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή