Μετά από προετοιμασία που διήρκεσε περισσότερο από 10 μήνες, η ιταλική Golden Goose, η κατασκευάστρια εταιρεία των παπουτσιών των 500 ευρώ με το distressed look που προτιμά η Τέιλορ Σουίφτ, ήταν έτοιμη να συγκεντρώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ σε μια εισαγωγή στο Μιλάνο ήδη από την Παρασκευή, όταν και ανέφερε ισχυρές πωλήσεις πρώτου τριμήνου.

Μάλιστα επτά τράπεζες είχαν δημιουργήσει το βιβλίο της δημόσιας εγγραφής, το οποίο μέχρι την Τρίτη είχε υπερκαλυφθεί. Ο διαχειριστής κεφαλαίων Invesco είχε συμφωνήσει να είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές. Αλλά ο Francesco Pascalizi, ο υπεύθυνος για την επένδυση στην Permira, ιδιοκτήτρια ιδιωτικών κεφαλαίων, ξαφνικά φοβήθηκε. Και σταμάτησε τη διαδικασία.

Golden Goose: Γιατί ανεστάλη η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου

Η απόφαση της Permira να αποσύρει την πολυαναμενόμενη εισαγωγή αργά την Τρίτη προκάλεσε σοκ σε συμβούλους και επενδυτές που είχαν δεσμευτεί για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε πλήγμα για την όποια ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς δημόσιων εγγραφών, όπως και στις προσδοκίες των εταιρειών, που σχεδίαζαν την εισαγωγή τους φέτος και τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις να βάλουν έστω μια άνω τελεία στον προγραμματισμό τους.

Η υπαναχώ ρηση της τελευταίας στιγμής υπογραμμίζει επίσης τη νευρικότητα της Permira στον απόηχο μιας σειράς εισαγωγών με χαμηλή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Dr Martens το 2021. Η εταιρεία κατασκευής υποδημάτων έχει έκτοτε εκδώσει πέντε προειδοποιήσεις για τα κέρδη της και οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 80%.
Οι συνομιλίες που οδήγησαν στην απόφαση ήταν δύσκολες, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα στις προετοιμασίες της εισαγωγής, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times.

Golden Goose IPO: Σύγχυση και αγωνία

«Φαίνεται άσχημο να αποσυρθείς δύο ημέρες πριν από το ντεμπούτο, αλλά φαίνεται πολύ χειρότερο αν η μετοχή κάνει βουτιά 20% την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης», παρατήρησε ένας τραπεζίτης την Τετάρτη. «Η Permira δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια αμηχανία μετά την Dr Martens», δήλωσε ένας άλλος στους FT.

Τα στελέχη του ομίλου εξαγορών ύψους 80 δισ. ευρώ με έδρα το Λονδίνο άρχισαν να ανησυχούν την περασμένη εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και τις σαρωτικές συνέπειες στη γαλλική αγορά.

Οι μετοχές της LVMH και του κατασκευαστή φουσκωτών μπουφάν Moncler κατέρρευσαν μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που θα ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, μεγάλα ονόματα που είχαν δεσμεύσει δεκάδες εκατομμύρια για την ΑΜΚ της Golden Goose ακύρωσαν τις κινήσεις τους. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι σημαντικοί επενδυτές όπως η BlackRock και η GIC είχαν μείνει μακριά. Γιατί απλώς η Permira φοβόταν ένα ξεπούλημα στη μεταγενέστερη αγορά, επισήμαναν οι FT.

Οι bookrunners, ωστόσο, πίεσαν μέχρι τέλους: το μείγμα των επενδυτών ήταν αρκετά ισχυρό για να προχωρήσει, υποστήριξαν. Για να είμαστε σίγουροι, η τιμή της δημόσιας εγγραφής θα ήταν κοντά στο κατώτατο σημείο του εύρους τιμών, στα 9,75 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία σε λιγότερο από 2 δισ. ευρώ – πολύ χαμηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν προηγουμένως υποτεθεί.

Αλλά το βιβλίο ήταν περίπου τετραπλάσιο σε αυτή την τιμή. Και η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον Silvio Campara, πίστευε ότι η αποτίμηση ήταν «δίκαιη», όπως και η Permira.

Μια φιλόδοξη κίνηση

Ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων αγόρασε την Golden Goose, η οποία έχει την έδρα της κοντά στη Βενετία, λίγο πριν η πανδημία οδηγήσει σε παγκόσμιο λουκέτο, με την Ιταλία να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο.

Ενώ ο παγκόσμιος τομέας της πολυτέλειας αντιμετωπίζει φέτος επιβράδυνση, η Golden Goose ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 12% το πρώτο τρίμηνο.

«Η Dr Martens είχε μακράν χαμηλότερο σημείο τιμής και είναι περισσότερο ένα προϊόν της ανώτερης μαζικής αγοράς, ενώ η Golden Goose είναι μια κυρίαρχη μορφή πιο προσιτής πολυτέλειας και είναι σε θέση να χτίσει την ιστορία της», δήλωσε ο Mario Ortelli, σύμβουλος που επικεντρώνεται στην πολυτέλεια.

Ωστόσο η Permira έχει «αμαρτωλό» παρελθόν. Η γαλλική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Exclusive Networks, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 2021 με 20 ευρώ ανά μετοχή, διαπραγματεύεται τώρα μόλις στα 19 ευρώ. Η TeamViewer και η Allegro, τις οποίες η εταιρεία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, διαπραγματεύονται και οι δύο κάτω από τις τιμές της δημόσιας εγγραφής τους.

Η ιδιοκτήτρια της Golden Goose πούλησε το τελευταίο ποσοστό της συμμετοχής της στην Hugo Boss τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από την απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της, η οποία σήμερα είναι περισσότερο από 60% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν όταν αποχώρησε ο όμιλος εξαγοράς.

Η Permira είχε αρχικά προσπαθήσει να φέρει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές από την Ασία στο παιχνίδι, αλλά απέτυχε. Η GIC της Σιγκαπούρης, για παράδειγμα, είχε προσεγγιστεί για να συμμετάσχει ως επενδυτής στη συμφωνία, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει, όπως και η BlackRock.

Θέμα δυναμικής

Το επενδυτικό fund μπορεί να προσπαθήσει να αναβιώσει την εισαγωγή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η απόφασή του να μην προχωρήσει μπορεί να έχει αφαιρέσει τη δυναμική από ολόκληρη την αγορά των ΑΜΚ στην Ευρώπη. Άλλοι υποψήφιοι για εισαγωγή στο χρηματιστήριο σκέφτονται επίσης δύο φορές τα σχέδιά τους, συμπεριλαμβανομένης της Tendam, μιας ισπανικής εταιρείας λιανικής πώλησης που ανήκει σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Silvio Campara, ωστόσο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι προετοιμασίες για τη δημόσια εγγραφή δεν θα πάνε χαμένες.

«Η Golden Goose έχει μια σπουδαία ιστορία να πει και προτεραιότητά μας ήταν πάντα να πούμε αυτή την ιστορία στη σωστή κοινότητα επενδυτών», δήλωσε στους Financial Times μετά την απόφαση να αναβληθεί η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή