Δύο μη-συστημικοί πολιτικοί σχηματισμοί, ο Εθνικός Συναγερμός που ίδρυσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που συγκροτήθηκε ad hoc μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν και συγκεντρώνει τέσσερα κόμματα της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και τη θεωρούμενη ως ακραία Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, προηγούνται μακράν στις δημοσκοπήσεις δέκα μόλις ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες.
Μπρουνό Λεμέρ: Τα άκρα θα φέρουν το ΔΝΤ στη Γαλλία
Ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη ως βέβαιη τρίτη θέση (με ποσοστό σαφώς κάτω του 20%) που θα καταλάβει το πρώτο αμιγές συστημικό κόμμα της αναμέτρησης, ο κεντρώος σχηματισμός Μαζί για τη Δημοκρατία του Εμανουέλ Μακρόν. Συστημικό ασφαλώς πρέπει να θεωρείται (σαράντα και πλέον χρόνια αφότου κατατρομοκράτησε τις γαλλικές ελίτ επί Φρανσουά Μιτεράν) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, που συμμετέχει στο νεοσύστατο συνασπισμό της Αριστεράς. Συστημικοί είναι αδιαμφισβήτητα και οι Πράσινοι της Γαλλίας που συμμετέχουν. Πιθανώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο με γραμματέα τον Ζορζ Μαρσέ είχε στηρίξει στην Εθνοσυνέλευση την πρώτη κυβέρνηση του Πιερ Μορουά που είχε διορίσει ο Μιτεράν, το 1981.
Εξαρχής πολλές εργοδοτικές ενώσεις της Γαλλίας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις σκιαγραφώντας την αιτία, δίχως να κατονομάζουν δηλαδή επακριβώς τις πηγές της ανησυχίας τους. Την Τετάρτη όμως, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής Ένωσης Medef, Πατρίκ Μαρτέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» είπε τα πράγματα με το όνομά τους, ασκώντας κριτική στα προεκλογικά προγράμματα της άκρας Δεξιάς και της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι αμφότεροι οι σχηματισμοί συνιστούν κίνδυνο για τη γαλλική οικονομία.
Κίνδυνος Frexit
«Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, αν επικρατούσε, θα απέκοπτε τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε ο Πατρίκ Μαρτέν. Όντως, η Λεπέν είχε προ ετών ταχθεί υπέρ του Frexit, υπέρ της αποχώρησης δηλαδή της Γαλλίας από την ΕΕ!
Όμως εδώ και αρκετό καιρό έχει «στρογγυλέψει» τις τοποθετήσεις της και μετρά περισσότερο τα λόγια της, αποφεύγοντας να εκφράζει ανατρεπτικές απόψεις που θα τρόμαζαν τη γαλλική κοινωνία και εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, ένα πολιτικό θέμα «σιγουράκι» που δεν της παίρνει αλλά μόνο της δίνει ψήφους από το ευρύτερο συντηρητικό ακροατήριο, της συστημικής γκωλικής Δεξιάς (Ρεπουμπλικανοί) συμπεριλαμβανομένης.
Εν πάση περιπτώσει, ο ηλικίας 64 ετών επιχειρηματίας, επικεφαλής μιας Ένωσης που εκπροσωπεί περί τις 750.000 γαλλικές επιχειρήσεις (το 90% εξ αυτών είναι μικρομεσαίες και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους), επέκρινε σφόδρα το προεκλογικό πρόγραμμα της ακροδεξιάς παράταξης. Είπε ότι ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την οικονομική στήριξη των ανέργων και τις συντάξεις, αφού προβλέπει μεγάλες μειώσεις στον ΦΠΑ που εν πολλοίς τροφοδοτεί τις κοινωνικές αυτές παροχές.
Διμέτωπος
Λάβρος εκφράστηκε ο Πατρίκ Μαρτέν και για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που συνασπίζει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές Πράσινους και την ακροαριστερή (που φαίνεται ότι το χαρακτηρίζει αλλά δικαίως, διότι έχει τη μεγαλύτερη εκλογική απήχηση) Ανυπότακτη Γαλλία.
«Το πρόγραμμα του Εθνικού Συναγερμού είναι επικίνδυνο για τη γαλλική οικονομία, για την ανάπτυξη και για την απασχόληση. Εκείνο του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι εξίσου επικίνδυνο, αν όχι περισσότερο, διότι απαιτεί επιπλέον δαπάνες 200 δισ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό Προϋπολογισμό, κεφάλαια που θα βρεθούν είτε μέσω της φορολόγησης είτε μέσω δανεισμού», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι σοκαριστικό, αλλά οι δύο αυτοί σχηματισμοί φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν διόλου υπόψη τους τη διεθνή οικονομική συγκυρία… Σχεδιάζουν και ενεργούν σαν να είναι η Γαλλία ένα μικρό νησί, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο», κατέληξε ο Πατρίκ Μαρτέν.
Ρίχνει γέφυρες
Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ο Μαρτέν παρότι καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά των προγραμμάτων των δύο προηγούμενων στις δημοσκοπήσεις πολιτικών σχηματισμών (ο Εθνικός Συναγερμός φέρεται να συγκεντρώνει έως το 35% των ψήφων, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έως το 25%), δέχθηκε την Πέμπτη σε προεκλογική συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Medef εκπροσώπους και των αντισυστημικών και ριζοσπαστικών αυτών πολιτικών σχηματισμών.
Διοργανωτές της προεκλογικής συνδιάσκεψης ήταν και άλλες εργοδοτικές Ενώσεις, όπως η CPME στην οποία μετέχουν μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επίσης η διεπαγγελματική U2P. Σκοπός της συνδιάσκεψης ήταν να παρουσιάσουν τα κόμματα και οι παρατάξεις που ζητούν την ψήφο του γαλλικού λαού τα προγράμματά τους. Από τις 8.30’ το πρωί στην Αίθουσα Γκαβό στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας ξεκίνησαν οι ομιλίες πρώτα του Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργού του Μακρόν και ηγέτη του (νεοφιλελεύθερου οικονομικά) κόμματος Ορίζοντες, που ίδρυσε το 2021.
Στη συνέχεια μίλησαν ο Ερίκ Κοκερέλ της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Μπορίς Βαλό του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Η Αριστερά δεν κατάφερε να βρει ένα ενωτικό ομιλητή για τον εκλογικό της συνασπισμό», γράφει ο «Figaro».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζορντάν Μπαρντελά, το «πουλέν» της Μαρίν Λεπέν και υποψήφιος πρωθυπουργός του Εθνικού Συναγερμού, συνοδευόμενος από το νέο, υπερπολύτιμο συνεργάτη του, τον Ρεπουμπλικανό Ερίκ Σιοτί (του γκωλικού κόμματος, διαδόχου του απολύτως συστημικού RPR που κυβέρνησε επί σειρά ετών τη Γαλλία και εξέλεξε προέδρους τον Ζακ Σιράκ και το Νικολά Σαρκοζί).
Παρενθετικά πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σιοτί απομακρύνθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά τυπικά διατηρεί τον τίτλο του προέδρου, επειδή προ ημερών ανέλαβε αυτοβούλως πρωτοβουλία ενωτική για τη συνεργασία της «ευρύτερης Δεξιάς», επιχειρώντας δηλαδή τη συνεργασία των Ρεπουμπλικανών με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.
Μετά τους νεότευκτους συμμάχους Μπαρνελά και Σιοτί το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εκπροσωπώντας την προεδρική παράταξη (Μαζί για τη Δημοκρατία). Την ενημέρωση των υποψηφίων στη Medef έκλεισε ο Μπρουνό Ρεταγιό, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών που… διαφωνούν με τη συμμαχία του κόμματος με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Σχόλιο για το δισυπόστατο της εκπροσώπησης των Ρεπουμπλικανών απέφυγε να κάνει ο «Figaro».
Latest News
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed
Mega deal 16,4 δισ. δολ στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ - Η Constellation Energy αποκτά την Calpine
Για την Constellation Energy, με τον συνυπολογισμό του χρέους, η συναλλαγή αποτιμά την Calpine στα 26,6 δισ. δολάρια.
ESG: Γιατί δικαστής στο Τέξας έβγαλε παράνομες τις επενδύσεις για συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η αγωγή των πιλότων έναντι της American Airlines και τις επενδύσεις με κριτήρια ESG
H Stellantis κατακτά το στόχο για τα αποθέματα της Β Αμερικής- Μειώθηκαν κατά 100.000 οχήματα
Τα αποθέματα του ομίλου Stellantis στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατα 100.000
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο