![Πόλεμος στην Ουκρανία: Oι G7 δανείζουν 50 δισ. δολάρια στην χώρα μέσω… Ρωσίας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/https___cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com_reuters_YIFUT3XD4ZNBBPOUJ3ZFL5NGB4.jpg)
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία «ανάγκασε» τους δυτικούς ηγέτες της G7 να έρθουν σε συμφωνία για να δανείσουν στην χώρα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να ανοικοδομήσει τη χώρα – ένα ποσό που θα αποπληρωθεί με την πάροδο του χρόνου από τους τόκους που κερδίζονται από τα παγωμένα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
ΕΕ: Φρένο έκτακτης ανάγκης για εισαγωγές βρώμης από την Ουκρανία
Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τα χρήματα θα μπορούσαν να φτάσουν στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ενότητα και την αποφασιστικότητα των ηγετών της G7, δηλώνοντας ότι η απόφαση ήταν μια «ιστορική συμφωνία και άλλο ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τον Πούτιν ότι είμαστε ενωμένοι και σταθεροί».
Κρίσιμο βήμα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι η παροχή δανείου μέσω των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας «είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή βιώσιμης υποστήριξης στην Ουκρανία στη μάχη της να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις του πολέμου».
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα έχουν τη μορφή δανείου εγγυημένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηριζόμενου από κέρδη που αποκτήθηκαν από περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία – η πλειοψηφία των οποίων κατέχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι ηγέτες στη Δύση προσπαθούν να βρουν «κάποιο είδος νομικής βάσης» για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, «αλλά παρά όλα τα τεχνάσματα, η κλοπή εξακολουθεί να είναι κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει επίσης σε όλες τις συζητήσεις.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς