Οι πρώτοι 24 μήνες της παράνομης εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχουν επιφέρει μια τεράστια αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτοξεύοντας επιπλέον 175 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα – ισοδύναμες με τις ετήσιες εκπομπές 90 εκατομμυρίων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πούτιν: Σε ρούβλια το 40% των εμπορικών συναλλαγών – Μειώνεται η χρήση ξένων νομισμάτων

Σε μια έκθεση Ecoaction, που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος της Ουκρανίας και τις κλιματικές ΜΚΟ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των εκπομπών CO2 προκαλείται άμεσα από τον ίδιο τον πόλεμο και σε μεγαλύτερο βαθμό από την ανοικοδόμηση των πολιτικών υποδομών.

Εκτός από το ότι σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική ζημιά – ποσοτικοποιημένη ότι αξίζει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Kούρεμα χρέους

Την ίδια στιγμή, κούρεμα στο χρέος που ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια ζήτησε από τους διεθνείς ομολογιούχους η Ουκρανία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πολεμικές δαπάνες, αφού οι αρχικές συνομιλίες λίγους μήνες πριν από τη λήξη της στάσης πληρωμών δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι ομολογιούχοι απέρριψαν την πρόταση της χώρας να μειωθεί η αξία των ομολόγων σε ξένο νόμισμα έως και κατά 60% στις διαπραγματεύσεις αυτού του μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα χρονικά περιθώρια για την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έχουν στενέψει, καθώς η χώρα την χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και να αποκαταστήσει τις ροές ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση.

Οι ομολογιούχοι χορήγησαν στην Ουκρανία διετές μορατόριουμ πληρωμών κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στις αρχές του 2022, το οποίο όμως πρόκειται να λήξει τον Αύγουστο. Οι πρώιμες συνομιλίες για αναδιάρθρωση αντανακλούν τη βαθιά αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την πορεία του πολέμου και το πόσο χρέος θα μπορέσει να σηκώσει η οικονομία της Ουκρανίας.

Η επιτροπή των επενδυτών που εκπροσωπεί περίπου το 20% των ομολόγων πρότεινε το κούρεμα να είναι λίγο πιο πάνω από το 22%. Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι απέχει από τους βασικούς στόχους για το ύψος του δημοσίου χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή