![Πράσινη μετάβαση: Πώς Γερμανία και Ιταλία την τορπιλίζουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/metavasi.jpg)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030 με την Γερμανία και την Ιταλία να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πράσινη μετάβαση: Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι – Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις των ΑΠΕ
Οι δύο χώρες απέχουν τόσο πολύ από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε βιομηχανίες όπως οι μεταφορές και τα κτίρια που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δαπανήσουν πάνω από 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια ευρώ) σε πιστώσεις άνθρακα για να συμμορφωθούν με έναν νόμο της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της T&E, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει καθαρότερες μεταφορές.
Δαπανηρός πόλεμος για την πράσινη μετάβαση
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν να καταναλώσουν την πλειοψηφία των διαθέσιμων πιστώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, δημιουργώντας έναν δαπανηρό πόλεμο προσφορών από άλλες χώρες που επίσης χάνουν τους στόχους τους για το κλίμα.
«Η Γερμανία και η Ιταλία καταναλώνουν όλες τις διαθέσιμες πιστώσεις άνθρακα από τους γείτονές τους, αφήνοντάς τους αποκλεισμένους και σε κίνδυνο νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Sofie Defour, διευθύντρια για το κλίμα στην T&E. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει τους πολίτες της που ζητούν ακόμη περισσότερα χρήματα και βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κρίση του προϋπολογισμού, για να αντισταθμίσουν τις αδύναμες πολιτικές τους».
Ένας νόμος της ΕΕ για το κλίμα, γνωστός ως κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών, θέτει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για καθεμία από τις 27 χώρες του μπλοκ. Ο γενικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Ο νόμος ισχύει για βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η γεωργία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των εκπομπών της ΕΕ.
Οι χώρες που χάνουν τους κλιματικούς στόχους τους μπορούν να αγοράσουν πιστώσεις από γειτονικές χώρες που ξεπερνούν τους στόχους τους.
Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία
Η Ισπανία αναμένεται να έχει τα περισσότερα πλεονάσματα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Πολωνία. Ωστόσο, τουλάχιστον 12 χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να χάσουν τους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα.
Οι προσπάθειες χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία να μειώσουν τις εκπομπές από τη γεωργία και τις μεταφορές έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από αγρότες και πολίτες που ανησυχούν ότι θα αυξήσουν το κόστος και θα καταστήσουν τα προϊόντα της ΕΕ πιο ακριβά από τις εισαγωγές.
Η αντίδραση βοήθησε την ακροδεξιά να κερδίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές αυτού του μήνα.
Η Defour δήλωσε ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν μια επιλογή: να πληρώσουν δισεκατομμύρια στους γείτονές τους για το χρέος άνθρακα ή να εφαρμόσουν ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα, όπως η μόνωση σπιτιών για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου