
Μέσα στη φρίκη του πολέμου, τους θανάτους και την πείνα στη Γάζα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα προϊόν που για κάποιους θεωρείται πιο πολύτιμο από το φαγητό, τα καύσιμα ή τα φάρμακα. Πρόκειται για τα λαθραία τσιγάρα, τα οποία όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Wall Street Journal κρύβονται συχνά σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το αχαλίνωτο λαθρεμπόριο τσιγάρων —που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του καπνού— έχει γίνει η τελευταία εκδήλωση κατάρρευσης του νόμου και της τάξης που επιβραδύνει την παροχή σωτήριας βοήθειας.
Φορτηγά βοήθειας και αποθήκες έχουν γίνει στόχοι παλαιστίνιων λαθρέμπορων που επιδιώκουν να ανακτήσουν τα παράνομα τσιγάρα και τον καπνό που κρύβονται μέσα σε αποστολές από συνεργούς τους, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Άλλοι ντόπιοι εγκληματίες επιτίθενται επίσης σε οχήματα που υποπτεύονται ότι έχουν τσιγάρα κρυμμένα, λένε.
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Τα τσιγάρα πωλούνται έως και 25 δολάρια το τεμάχιο στην απομονωμένη Γάζα, επομένως η απόκτηση ακόμη και ενός πακέτου μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα.
Τσιγάρα όπως χρυσός
Οι τιμές για τα καπνικά προϊόντα έχουν εκτοξευθεί από τότε που το Ισραήλ περιόρισε τις εισαγωγές στη Γάζα σε βασικά αγαθά – στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα τσιγάρα.
Το εμπόριο τσιγάρων κατάφερε να συνεχιστεί για μήνες, με τα πακέτα να περνούν κρυφά από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, το οποίο έλεγχαν οι υποστηριζόμενες από τη Χαμάς αρχές. Αλλά όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο αυτής της διέλευσης στις 6 Μαΐου, η πόρτα έκλεισε με δύναμη στις παραδόσεις τσιγάρων. Οι λαθρέμποροι τσιγάρων βρήκαν άλλη διαδρομή μέσω της διέλευσης Kerem Shalom μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά δεν μπόρεσαν να τραβήξουν τα φορτηγά στην άκρη για να ξεφορτώσουν το λαθρεμπόριο τους, όπως έκαναν στη Ράφα.
Οι εγκληματικές επιθέσεις σε νηοπομπές βοήθειας έχουν γίνει τόσο σοβαρές που πάνω από χίλια φορτηγά βοήθειας έχουν μείνει στην πλευρά της Γάζας του συνοριακού περάσματος Kerem Shalom με το Ισραήλ.
«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Σημαντικές προκλήσεις
Οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι υπάρχουν και άλλες προκλήσεις εκτός από το λαθρεμπόριο τσιγάρων που εμποδίζουν τις προσπάθειες διανομής βοήθειας. Το Ισραήλ θέτει όρια στη ροή της βοήθειας και οι μάχες, η ανομία και η εκτεταμένη καταστροφή δρόμων και υποδομών έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση και διανομή της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ λέει ότι δεν θέτει όρια στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα, έχει φτιάξει δρόμους που χρησιμοποιούνται από νηοπομπές βοήθειας και ότι ο ΟΗΕ και άλλες ομάδες βοήθειας δεν έχουν αυξήσει αρκετά την ικανότητά τους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν τσιγάρα να μεταφέρονται λαθραία ανάμεσα σε βοήθεια ή να μεταφέρονται από οδηγούς. Μερικές φορές οι λαθρέμποροι βάζουν ένα ή δύο πακέτα σε κούφια καρπούζια ή τα βάζουν σε μια τσάντα ή χαρτοκιβώτιο με νόμιμα αγαθά, είπε ένας Παλαιστίνιος που γνωρίζει τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου.
«Οι Ισραηλινοί διενεργούν διεξοδικούς ελέγχους σε μερικά επιλεγμένα κουτιά, αλλά δεν μπορούν ενδεχομένως να επιθεωρήσουν κάθε συσκευασία, κουτί ή χαρτοκιβώτιο», είπε.
Οι άνθρωποι δεν καπνίζουν πλέον δημόσια στη Γάζα. Για όσους είναι αρκετά πλούσιοι για να καπνίζουν, είναι ιδιωτική υπόθεση, αναφέρει το δημοσίευμα.


Latest News

Επιδείνωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας
Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,7% εφέτος

Κοντά σε συμφωνία TikTok-Τραμπ - Επιταχυντής των εξελίξεων η Oracle
Η TikTok έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου για να οριστικοποιήσει την πώληση σε αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ

Δικαστές εναντίον Τραμπ - Καλείται να επαναφέρει χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους
Διαπιστώθηκε παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις απολύσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων υπό τον Τραμπ

Η Ρωσία επιλέγει κρυπτονομίσματα - Πώς θα διαχειριστεί το εμπόριο πετρελαίου
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει το Tether, το bitcoin και το ether

Πώς η Sephora «παίρνει κεφάλι» στη μάχη του ανταγωνισμού
Από το «φαινόμενο του κραγιόν», στα Sephora Kids, το TikTok και την premium θέση σε όλο τον κόσμο

Η Ferrari δεν φοβάται τους δασμούς Τραμπ - Τι σχεδιάζει
«Είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι στους δασμούς Τραμπ», δηλώνει ο CEO της Ferrari

Στο τιμόνι της Loro Piana o γιος του Μπερνάρ Αρνό, Φρεντερίκ
Η LVMH όρισε τον Φρεντερίκ Αρνό ως επικεφαλής της δημοφιλούς ιταλικής μάρκας κασμίρ Loro Piana, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης

«Κύμα» μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων - Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο
Την ώρα που οι πωλήσεις της Tesla πέφτουν, ξεφυτρώνουν οι εφαρμογές και οι διαδικτυακές ομάδες, βοηθώντας τους καταναλωτές να επιλέξουν μη αμερικανικά προϊόντα

Ποιοι υπερπλούσιοι αγοράζουν επαύλεις στο Λονδίνο
Αν και τα φορολογικά σχέδια της υπουγού οικονομικών διώχνουν πολλούς πλούσιους, κάποιοι σπεύδουν ομαδόν στο Λονδίνο για αγορές κατοικιών

Πόσα θα εισφέρει η Ford στη υπερχρεωμένη γερμανική θυγατρική της
Ο αντιπρόεδρος της Ford κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα EV λέγοντας ότι είναι «θέμα ζήτησης»