Τις πρώτες κυρώσεις που στοχεύουν στο ρωσικό φυσικό αέριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου κατά της Μόσχας.

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των πρεσβευτών των κρατών μελών την Πέμπτη θα απαγορεύσει στους Ρώσους εξαγωγείς να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της ΕΕ για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων και μικρότερων πλοίων που προορίζονται για τρίτες χώρες. Ωστόσο, δεν προχώρησε στην πλήρη απαγόρευση στα κράτη της ΕΕ να αγοράζουν καύσιμα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς τα κράτη μέλη του μπλοκ επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών που διακόπτονται σταθερά από τη Μόσχα. Μάλιστα τα στοιχεία έδειξαν ότι τον Μάιο το ρωσικό LNG που εισήχθη στην ΕΕ ήταν περισσότερο από το αμερικανικό.

Η Ρωσία και πάλι κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης

Ανησυχίες για το φυσικό αέριο

Οι ανησυχίες για την έλλειψη φυσικού αερίου στην ΕΕ και την ανάγκη επίτευξης των στόχων αποθήκευσης που διασφαλίζουν επαρκή αποθέματα τον χειμώνα έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα των Βρυξελλών σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο LNG «Αυτό το πακέτο παρέχει νέα στοχευμένα μέτρα και μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων κλείνοντας τα κενά», δήλωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το πακέτο, το οποίο είναι το 14ο σύνολο μέτρων κατά της Μόσχας από το ξέσπασμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας, επρόκειτο να συμφωνηθεί την περασμένη εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 και μια διάσκεψη αφιερωμένη στη συζήτηση των ειρηνευτικών προτάσεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο, καθυστέρησε εξαιτίας των αντιδράσεων από τη Γερμανία σχετικά με τη συμφωνία μιας ξεχωριστής διάταξης που ενίσχυε τους περιορισμούς σε εταιρείες των οποίων τα αγαθά καταλήγουν στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να αναβάλει την εφαρμογή αυτής της διάταξης μέχρι να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση για να κατευνάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου, αναφέρουν στους Financial Times διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις για το LNG, τα λιμάνια της ΕΕ θα απαγορεύεται να επιτρέπουν σε μεγάλα δεξαμενόπλοια από τη Ρωσία να εκφορτώνουν το φορτίο τους σε μικρότερα πλοία με προορισμό τρίτες χώρες.

Πλήγμα για τα ρωσικά ταμεία

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε αρκτικά παγοθραυστικά που μεταφέρουν τα φορτία τους από το Yamal LNG, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG στο βορρά, σε μικρότερα πλοία στα λιμάνια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με μια μελέτη της βελγικής ΜΚΟ Bond Beter Leefmilieu που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, το ρωσικό αέριο που διέρχεται από λιμάνια της ΕΕ απέφερε έσοδα περίπου 3,4 δισ. ευρώ .

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης από τη Ρωσία του λεγόμενου σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων της. Αυτά τα πλοία λειτουργούν χωρίς δυτική ασφάλιση και υπό νηολόγηση τρίτης χώρας για να αποφευχθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά του εμπορίου αργού πετρελαίου πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή.

Επιβάλλει επίσης περιορισμούς που στοχεύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες που είναι ύποπτα ότι επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις που απαγορεύουν την εξαγωγή κρίσιμων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων.

Δύσκολη συμφωνία

Η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Για εβδομάδες, η Ουγγαρία απειλούσε να ασκήσει βέτο επί της αρχής του πακέτου, καθώς αντιτίθεται στις περισσότερες πρόσθετες ρωσικές ενεργειακές κυρώσεις. Αυτό ήταν αναμενόμενο.

Η αντίθεση του Βερολίνου , ωστόσο, προκάλεσε έκπληξη. Οι ανησυχίες τους δεν αφορούσαν καν το φυσικό αέριο, αλλά, όπως εξήγησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχετίζονταν με νέες υποχρεώσεις για τους εξαγωγείς της ΕΕ .

Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε προηγουμένως επικρίνει την Ουγγαρία για το πείσμα της στις κυρώσεις, αρκετοί διπλωμάτες έκανα ειρωνικά σχόλια.

«Τελικά, όλα τα κράτη μέλη προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους», είπε χαρακτηριστικά στο Politico, διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ, στον οποίο, όπως και άλλοι, δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Η πραγματικότητα δαγκώνει [τη Γερμανία] σκληρά τώρα. Πες το κάρμα».

Στο τέλος, οι διαπραγματευτές υποχώρησαν στις ανησυχίες της Γερμανίας, εγκαταλείποντας μια ρήτρα που φοβόταν ότι θα έβλαπτε τις μικρές επιχειρήσεις, εν αναμονή της μελέτης των πιθανών επιπτώσεων, είπαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Το «ναι» από την Ουγγαρία

Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, υποστήριξε τις απαγορεύσεις LNG αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επέκταση του πυρηνικού της εργοστασίου Paks II δεν γίνει στόχος κυρώσεων, σύμφωνα με τρεις άλλους διπλωμάτες.

Ενώ οι κυρώσεις για το LNG ολοκληρώθηκαν, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να διαφωνούν για μια άλλη πρόταση να αντικατοπτρίζονται οι ρωσικές κυρώσεις στη Λευκορωσία, μια κερκόπορτα για τα εμπορεύματα που έχουν επιβληθεί να φτάσουν στη Ρωσία. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο για συζήτηση το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Η Γερμανία και η Γαλλία αναστέλλουν αυτά τα σχέδια λόγω των φόβων ότι θα επηρεάσουν τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια