Την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του NATO ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, δίνοντας παρέχοντας παράλληλα την υποστήριξή του στον έτερο υποψήφιο για τη θέση, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με δήλωση της ρουμανικής προεδρίας, ο Κλάους Γιοχάνις  κοινοποίησε την απόφασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρσή του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η κίνηση ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε να αναλάβει την κορυφαία θέση του 32μελούς στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όταν ο νυν Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ολοκληρώσει την θητεία του την 1η Οκτωβρίου, στην οποία ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ποιος είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Στόλτενμπεργκ – Τον στηρίζουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Οι γενικοί γραμματείς πρέπει να υποστηρίζονται ομόφωνα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο Γιοχάνις είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής τον Μάρτιο, υπερασπιζόμενος τα πλεονεκτήματα μιας ανανεωμένης, ανατολικοευρωπαϊκής προοπτικής εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη γειτονική Ουκρανία της Ρουμανίας. Ο 65χρονος ολοκληρώνει τον δεύτερο πενταετή γύρο του στο τιμόνι της Ρουμανίας, η οποία αναμένεται να διεξάγει εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρούτε, ένας σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας, θεωρείται ευρέως ως το φαβορί για την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά αντιμετώπισε -και πρόσφατα ξεπέρασε- την αντίθεση από την Ουγγαρία, η οποία διατηρεί πιο φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Για να διασφαλίσει τη θέση του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας έδωσε γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα υποχρεώσει την Ουγγαρία να συμμετάσχει στα νέα σχέδια της στρατιωτικής συμμαχίας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο εν ενεργεία επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εξασφάλιση του διαδόχου του.

Το τέλος του Στόλτενμπεργκ

Η θητεία του Στόλτενμπεργκ τελειώνει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία, η οποία αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση να ανταποκριθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ το Κίεβο δεν είναι μέλος του συνασπισμού — και δεν μπορεί να προσχωρήσει σε αυτόν ενώ διεξάγεται μια ενεργή σύγκρουση εντός των συνόρων του — οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν ευρέως τη Μόσχα ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε περίπτωση που η σύγκρουση διαχυθεί στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πιθανότητα έχει ήδη οδηγήσει στη διεύρυνση του συνασπισμού, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείπουν τις μακροχρόνιες πολιτικές τους ουδετερότητας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα δύο και πλέον χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει έναν νέο γενικό γραμματέα έναν μόλις μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν ριζικά τους δεσμούς μεταξύ της συμμαχίας και της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ο νυν πρόεδρος του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ρίξει το καπέλο του στο ρινγκ για μια δεύτερη θητεία, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος