Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα προσδοκά η Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρότι η άτυπη σύνοδος κορυφής δεν έβγαλε λευκό καπνό, «δεν υπήρξαν αντιρρήσεις» ότι υπάρχουν τέσσερα «φαβορί» – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν), ο Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), η Ρομπέρτα Μέτσολα (Ευρωκοινοβούλιο), η Κάγια Κάλας (Υπατη Εκπρόσωπος).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στους διαδρόμους των διαπραγματεύσεων, καθώς μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ είναι κεντρικοί διαπραγματευτές εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ το βλέμμα του παραμένει στραμμένο στις διαβουλεύσεις του Ιουλίου για τα «χαμηλότερα» πόστα, με έναν βασικό στόχο: τη διασφάλιση «αναβαθμισμένου» ρόλου για την Αθήνα στο ευρωπαϊκό σκηνικό της επόμενης πενταετίας.

Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Παράταση μέτρων μέχρι Δεκέμβριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε τέσσερα πεδία: ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, Αγροτικό, κοινή άμυνα, Μεταναστευτικό.

Και μόνο που η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «όπως ελπίζουμε», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητσοτάκη, «θα εκφραστεί διά της νέας προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», φωτογραφίζει τον προσανατολισμό των ελληνικών διεκδικήσεων. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε τέσσερα πεδία: ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, Αγροτικό, κοινή άμυνα, Μεταναστευτικό.

«Παραγωγικά»

Οσο κι αν το τοπίο είναι ακόμα ρευστό για το επόμενο χαρτοφυλάκιο και τον υποψήφιο επίτροπο, δεδομένου ότι οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι πάντα «η θέση καθορίζει το πρόσωπο και το πρόσωπο τη θέση», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα κοιτάζει προς 2+2 χαρτοφυλάκια.

Τα δύο είναι «παραγωγικά», με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται σε «αναπτυξιακό» πόστο, συνδεόμενο και με τη διαχείριση κρίσιμων πόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει, πρώτον, η ατζέντα της Εσωτερικής Αγοράς (θέση που κρατά σήμερα ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν). Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη θέση έχει ως αιχμή τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς. Δεύτερον, υπάρχει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας (θέση που έχει μέχρι σήμερα ο Πολωνός Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι) καθώς η αγροτική ανάπτυξη είναι κρίσιμος τομέας για όλη την Ευρώπη.

«Γεωπολιτικά»

Τα άλλα δύο χαρτοφυλάκια που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκονται στο ελληνικό ραντάρ έχουν περισσότερο «γεωπολιτική» διάσταση. Ως σημαντικότερο κρίνεται εκείνο της Γειτονίας και Διεύρυνσης (θέση που κατέχει ο Ούγγρος Ολιβερ Βάρχεϊ), για το οποίο δεν αποκλείεται… συνωστισμός, καθώς φέρεται να διεκδικείται από σειρά χωρών, όπως Ουγγαρία, Αυστρία, Σουηδία κ.ά. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς σχετίζεται προφανώς με τη γειτονιά της, τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα με τη διπλωματική στρατηγική και τις μεγάλες συμμαχίες της αφού από το πόστο περνούν όλα τα κομμάτια των ενταξιακών διαδικασιών (άρα Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία κ.ά.) και οι ευρωπαϊκές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Το άλλο χαρτοφυλάκιο, που αναμένεται να συσταθεί για πρώτη φορά και επίσης φέρεται υπό διεκδίκηση από σειρά χωρών όπως η Πολωνία, είναι η Αμυνα. Προσωπικά ο Μητσοτάκης έχει σηκώσει τη σημασία της κοινής αμυντικής πολιτικής με δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, προτείνοντας (μαζί με τον Τουσκ) το πρότζεκτ της ενιαίας αντιπυραυλικής άμυνας. «Τα θέματα άμυνας θα αποτελέσουν το επίκεντρο για τη νέα Κομισιόν», σημείωσε (Σκάι) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ταυτόχρονα υπάρχουν πιο «σημειακά» χαρτοφυλάκια, όπως εκείνο της Ενέργειας, που δεν περνούν απαρατήρητα από την Αθήνα, αλλά δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή.

Η ονοματολογία για τις θέσεις

Οσον αφορά τα πρόσωπα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα στήριζε την ανανέωση της θητείας του Σχοινά, ενόσω υπάρχουν πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, χωρίς ο Μητσοτάκης να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Η… ονοματολογία έχει συμπεριλάβει μεταξύ άλλων τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα καθώς και τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Σταύρο Παπασταύρου.

Ταυτόχρονα η ΝΔ θα ήθελε δικό της πρόσωπο και στην εξίσωση του Ευρωκοινοβουλίου, με επικρατέστερο σενάριο να προταθεί για αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα είναι σε κάθε περίπτωση η πρόταση – ξανά – για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ.

Πηγή:Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα