Η ισχυρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, είναι μια δύναμη πυρός που επιτρέπει στον όμιλο να αναζητήσει σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης της κερδοφορίας της, σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο της Axia.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ιστορικό deal 3,2 δισ. με Masdar – Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στους Άραβες ηγέτες των ΑΠΕ

Όπως αναφέρει η Axia, η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή στόχος για τη ΓΕΚ Τέρνα είναι στα 24,80 ευρώ με σύσταση Αγοράς.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΓΕΚ Τέρνα ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του μεριδίου της 36,59% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar προς 20 ευρώ/μετοχή, τιμή που αντιπροσωπεύει αποτίμηση ιδίων κεφαλαίων 2,4 δισ. ευρώ και εταιρική αξία 3,2 δισ. ευρώ.

Μετά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις και την απόκτηση του 67% των μετοχών της Terna Energy, η Masdar θα προχωρήσει σε Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας. Το νωρίτερο που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία είναι το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2024

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης i) την επιλογή της ΓΕΚ Τέρνα για απόκτηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ii) την επιλογή Put Option της Masdar για την πώληση του 50% του έργου Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και iii) την επιλογή Call Option της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3,0 GW του δυναμικού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υπεράκτια αιολική, υδροηλεκτρική)

Η αποτίμηση της συμφωνίας με βάση τα στοιχεία LTM είναι 16,4x σε όρους EV/EBITDA και 33,9x σε όρους P/E, ενώ στις εκτιμήσεις του 2024 (κατευθυντήρια γραμμή TERNA Energy), αντιπροσωπεύει 16,6x EV/EBITDA και 34,0x P/E.

Η δύναμη πυρός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να λάβει 880 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ παράλληλα, η συμφωνία οδηγεί σε μείωση του καθαρού χρέους κατά 818 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία η καθαρή ταμειακή θέση της ΓΕΚ Τέρνα εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση του ομίλου υπό μια πιο συνετή κεφαλαιακή δομή, σύμφωνα με την Axia. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα για τις παραχωρήσεις Εγνατίας Οδού και Αττικής Οδού (προτιμότερος μειοδότης είναι η ΓΕΚ Τέρνα) ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος η σημαντική ταμειακή θέση της ΓΕΚ Τέρνα ύψους 2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των μετρητών), μια δύναμη πυρός που επιτρέπει στον όμιλο να αναζητήσει κερδοφόρες ευκαιρίες όπου προκύπτουν, καταλήγει η Axia

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις