Σε δοκιμαστική λειτουργία τίθεται από τον Ιούλιο η κοινή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) των Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της Motor Oil.

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» κατασκευάστηκε μέσα σε δύο χρόνια και όπως τόνιζαν στελέχη της διοίκησης στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Motor Oil, η μονάδα ισχύος 877 MW θα είναι σε θέση να μπει μετά τις αναγκαίες δοκιμές σε εμπορική λειτουργία τον Σεπτέμβριο.

Πέτρος Τζαννετάκης: Τι φέρνει στη Motor Oil η Ηλέκτωρ – Αργότερα οι αποφάσεις για την Ελλάκτωρ

Η Motor Oil

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι η πλέον σύγχρονη σε σχέση με τις υπόλοιπες του συστήματος με τον βαθμό απόδοσης της να ανέρχεται στο 64%, ενώ η τοποθεσία της στην Κομοτηνή εξυπηρετεί και τους στόχους για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές της Βαλκανικής.

Μέτοχοι εξ ημισείας στη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» είναι οι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η επένδυση ανήλθε στα 375 εκατ. ευρώ. Τις εργασίες για τη μονάδα ανέλαβε και υλοποίησε η ΤΕΡΝΑ.

Την ίδια στιγμή κύκλοι της διοίκησης του ενεργειακού ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων μίλησαν επίσης και για το μέλλον της Motor Oil στην Ελλάκτωρ.

Ως γνωστόν η Motor Oil κατέχει το 29,87% της Ελλάκτωρ, ήτοι 104 εκατομμύρια μετοχές.

Η option και οι υπεραξίες

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh που ελέγχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ελλάκτωρ είχαν συμφωνήσει (option) το 2022 με τη Motor Oil όταν ο τελευταίος όμιλος απέκτησε το 29,87% ένα μέρος των μετοχών να το εξαγοράσουν σε τιμή 1,75 ευρώ/ανά μετοχή. Αφορούσε 52 εκατομμύρια μετοχές και η τιμή ορίστηκε με βάση την τιμή κτήσης των 104 εκατ. μετοχών.

Το 2023 οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειωθεί ο αριθμός των 52 εκατ. μετοχών σε 26 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Η Motor Oil έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) να ζητήσει από τη Reggeborgh να αγοράσει τις 26 εκατομμύρια μετοχές από το διάστημα 4 Μαίου 2024 μέχρι και πριν τις 6 Μαίου 2025.

Σύμφωνα με στελέχη της Motor Oil το δικαίωμα αυτό για τις μετοχές που αντιστοιχούν σε 7,46% μπορει να ασκηθεί από τους Ολλανδού το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μετοχές της Motor Oil οι ίδιες πηγές έλεγαν πως «δεν υπάρχει βιασύνη. Η μετοχή έχει ανέβει στα 2,50 ευρώ ανά μετοχή και άρα η εταιρεία έχει υπεραξίες. Επιπλέον αναμένουμε και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή».

Οι ΑΠΕ

Σχετικά με τα πλάνα της Motor Oil για τις ΑΠΕ, και με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση για τη συμμετοχή σε κοινοπραξία με μειοψηφικό πακέτο μετοχών και αφορά στην απόκτηση φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία, κύκλοι των διυλιστηρίων της Κορίνθου είπαν πώς «ο όμιλος δεν κλείνει την πόρτα σε ευκαιρίες που τυχόν υπάρξουν ιδίως σε χώρες όπως στη Βουλγαρία ή όπου αλλού δραστηριοποιείται».

Οι ίδιοι έκαναν αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις με τις ΑΠΕ (περικοπές ενέργειας λόγω υπερπροσφοράς) ότι το σύνολο των έργων της Motor Oil ισχύος 879 MW είναι με κλειδωμένες ταρίφες. Αλλά και το χαρτοφυλάκιο της Unagi που απέκτησε πρόσφατα (αντιστοιχούν περίπου 600 MW στη Motor Oil) θα κλειδώσει με PPAs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις