Θέσεις μάχης έχουν λάβει funds που επενδύσουν σε ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές (κόκκινα δάνεια) και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για την κατά τα φαινόμενα τελευταία μεγάλης κλίμακας αναδιάταξη της εγχώριας αγοράς ιδιωτικού χρέους.

Τους επόμενους μήνες θα πουληθούν ή θα τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που βρίσκονται ακόμη στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Deutsche Bank: Τέλος εποχής για τα χαμηλά επίπεδα χρεοκοπιών εταιρειών

Ταυτόχρονα, ανεβάζουν ρυθμούς οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων που είχαν αποενοποιηθεί στο παρελθόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι servicers για την μεγιστοποίηση των ανακτήσεων από τις χορηγήσεις που διαχειρίζονται.

Οι επερχόμενες συναλλαγές που αφορούν στα κόκκινα δάνεια

Αναλυτικότερα, οι συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους λίγους μήνες είναι οι εξής:

– Θα προχωρήσει η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, ύψους 3 – 3,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσής τους για τη δημιουργία ενός πέμπτου, καθαρού από επισφάλειες, πέμπτου πόλου στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα πακέτο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στα μερίδια αγοράς των εταιρειών διαχείρισης και φυσικά στα έσοδά τους από προμήθειες τα επόμενα χρόνια.

Για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα γίνει χρήση των κρατικών εγγυήσεων από το τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ηρακλής» που έχει ενεργοποιηθεί.

– Ανάλογα με τους πόρους που θα δεσμευθούν από Attica Bank –Παγκρήτια για το καθάρισμα του χαρτοφυλακίου τους, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις των συστημικών ομίλων.

Οι τελευταίοι είχαν στους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου, με το δείκτη καθυστερήσεων να υποχωρεί κάτω από το 4% σε pro forma βάση.

Παραμένει ωστόσο σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου και με βάση τα επιχειρησιακά πλάνα που παρουσίασαν οι διοικήσεις τους το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 3% έως και το 2026.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα γίνουν νέες συναλλαγές. Ανάλογα λοιπόν με τις εγγυήσεις που θα περισσέψουν μετά τις τιτλοποιήσεις για τα δάνεια του πέμπτου πόλου, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αν οι πόροι δεν επαρκούν, θα προκριθούν οι πωλήσεις. Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο πάντως, το ύψος ανά συναλλαγή θα είναι σημαντικά χαμηλότερο των προηγούμενων κύκλων εξυγίανσης.

Εκτιμούν ότι δεν θα ξεπερνούν τα 500 – 600 εκατ. ευρώ κατά περίπτωση.

Σημειώνουν δε, πως από αυτή τη διαδικασία οι επενδυτές θα διεκδικήσουν οφειλές της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ, συνολικά.

– Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα προσπάθεια για την τμηματική πώληση απαιτήσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ από την PQH, τον διαχειριστή του προβληματικού τμήματος των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση την προηγούμενη δεκαετία.

Ο πρώτος διαγωνισμός για τη διάθεσή τους κηρύχτηκε άγονος, ωστόσο σε αυτή τη φάση υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει deal, μετά το σπάσιμο του συνολικού πακέτου σε τρία μέρη.

Πηγές από τον κλάδο των servicers εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει λευκός καπνός για το πρώτο τμήμα αυτών των δανείων, που αφορά ανεξασφάλιστες χορηγήσεις.

– Εκτός από την πρωτογενή διάθεση κόκκινων δανείων, κινητικότητα καταγράφεται και στη δευτερογενή αγορά.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αλλάξουν χέρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για απαιτήσεις που οι εταιρείες διαχείρισης θέτουν προς πώληση με στόχο την επίτευξη των στόχων τους στις ανακτήσεις, όπως προβλέπονται στα επιχειρησιακά τους πλάνα, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων με το σχήμα «Ηρακλής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις