![Κόκκινα δάνεια: Προετοιμάζονται funds και servicers για τις τιτλοποιήσεις ανοιγμάτων των Attica Bank, Παγκρήτιας και PQH [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ezgif.com-optimize-2.gif)
Θέσεις μάχης έχουν λάβει funds που επενδύσουν σε ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές (κόκκινα δάνεια) και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για την κατά τα φαινόμενα τελευταία μεγάλης κλίμακας αναδιάταξη της εγχώριας αγοράς ιδιωτικού χρέους.
Τους επόμενους μήνες θα πουληθούν ή θα τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που βρίσκονται ακόμη στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Deutsche Bank: Τέλος εποχής για τα χαμηλά επίπεδα χρεοκοπιών εταιρειών
Ταυτόχρονα, ανεβάζουν ρυθμούς οι μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων που είχαν αποενοποιηθεί στο παρελθόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι servicers για την μεγιστοποίηση των ανακτήσεων από τις χορηγήσεις που διαχειρίζονται.
Οι επερχόμενες συναλλαγές που αφορούν στα κόκκινα δάνεια
Αναλυτικότερα, οι συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους λίγους μήνες είναι οι εξής:
– Θα προχωρήσει η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, ύψους 3 – 3,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσής τους για τη δημιουργία ενός πέμπτου, καθαρού από επισφάλειες, πέμπτου πόλου στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για ένα πακέτο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στα μερίδια αγοράς των εταιρειών διαχείρισης και φυσικά στα έσοδά τους από προμήθειες τα επόμενα χρόνια.
Για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα γίνει χρήση των κρατικών εγγυήσεων από το τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ηρακλής» που έχει ενεργοποιηθεί.
– Ανάλογα με τους πόρους που θα δεσμευθούν από Attica Bank –Παγκρήτια για το καθάρισμα του χαρτοφυλακίου τους, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις των συστημικών ομίλων.
Οι τελευταίοι είχαν στους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου, με το δείκτη καθυστερήσεων να υποχωρεί κάτω από το 4% σε pro forma βάση.
Παραμένει ωστόσο σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου και με βάση τα επιχειρησιακά πλάνα που παρουσίασαν οι διοικήσεις τους το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 3% έως και το 2026.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα γίνουν νέες συναλλαγές. Ανάλογα λοιπόν με τις εγγυήσεις που θα περισσέψουν μετά τις τιτλοποιήσεις για τα δάνεια του πέμπτου πόλου, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Αν οι πόροι δεν επαρκούν, θα προκριθούν οι πωλήσεις. Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο πάντως, το ύψος ανά συναλλαγή θα είναι σημαντικά χαμηλότερο των προηγούμενων κύκλων εξυγίανσης.
Εκτιμούν ότι δεν θα ξεπερνούν τα 500 – 600 εκατ. ευρώ κατά περίπτωση.
Σημειώνουν δε, πως από αυτή τη διαδικασία οι επενδυτές θα διεκδικήσουν οφειλές της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ, συνολικά.
– Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα προσπάθεια για την τμηματική πώληση απαιτήσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ από την PQH, τον διαχειριστή του προβληματικού τμήματος των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση την προηγούμενη δεκαετία.
Ο πρώτος διαγωνισμός για τη διάθεσή τους κηρύχτηκε άγονος, ωστόσο σε αυτή τη φάση υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει deal, μετά το σπάσιμο του συνολικού πακέτου σε τρία μέρη.
Πηγές από τον κλάδο των servicers εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει λευκός καπνός για το πρώτο τμήμα αυτών των δανείων, που αφορά ανεξασφάλιστες χορηγήσεις.
– Εκτός από την πρωτογενή διάθεση κόκκινων δανείων, κινητικότητα καταγράφεται και στη δευτερογενή αγορά.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αλλάξουν χέρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για απαιτήσεις που οι εταιρείες διαχείρισης θέτουν προς πώληση με στόχο την επίτευξη των στόχων τους στις ανακτήσεις, όπως προβλέπονται στα επιχειρησιακά τους πλάνα, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων με το σχήμα «Ηρακλής».


Latest News

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη