Τα ενθαρυντικά αποτελέσματα και τη δυναμική της νέας εφαρμογής JOBMatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς ειδικότητες, παρουσίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιριών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ).
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι, ενώ ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.
Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, και η εφαρμογή JOBmatch που απευθύνεται σε όσους αναζητούν εργασία. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη έλλειψη του εργατικού δυναμικού στους κλάδους αυτούς, να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας κυρίως με εποχικό χαρακτήρα και να ξεπεραστούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης, τα οφέλη αυτής της πλατφόρμας είναι ότι επιτυγχάνεται άμεση αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, χωρίς καμία διαμεσολάβηση. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν και είναι πολύ εύκολη στη χρήση.
Όπως είπε, από τις 13 Μαΐου 2024, που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας, έως σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί 2.054 επιχειρήσεις και πάνω από 11.500 πολίτες, εκ των οποίων 5.238 είναι άνεργοι, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 16.660 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.461 συνεντεύξεις, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.
Οι δημοφιλείς περιοχές
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πιο δημοφιλείς περιοχές, με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Σύνταγμα, η Κως, η Θεσσαλονίκη (κέντρο), η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, το Ηράκλειο Κρήτης και η Θάσος.
Εξηγώντας τη λειτουργία της, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και αναζητούν άμεσα υπάλληλο από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι ενδεικτικά η ειδικότητα, η επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), η ημερομηνία έναρξης εργασίας και το εύρος μισθού.
Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης, μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως είναι για παράδειγμα τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, το ωράριο, η περιοχή, το εύρος μισθού και η ημερομηνία διαθεσιμότητας.
Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο
Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr, παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν – και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.
Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch, μόλις μια επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους. Όπως σχολίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι έντονο σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που έχουν έντονα τουριστικά και εποχικά χαρακτηριστικά στην απασχόληση.
Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι, στο τέλος της τουριστικής σεζόν, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της εν λόγω δράσης και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει μία ανάλογη πλατφόρμα που θα αφορά άλλους κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως είναι για παράδειγμα οι κατασκευές.
Τέλος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπογράμμισε ότι, τα τελευταία χρόνια η ΔΥΠΑ δίνει έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με κύριο στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, επενδύει στην κατάρτιση και στη συμβουλευτική, ενώ υλοποιεί και προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης.
Latest News
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών