Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Ασιατικές αγορές σήμερα, αφού τα στοιχεία για τον βασικό πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Μάιο ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Έδωσε τόνο στις ασιατικές αγορές ο Hang Seng – Στήριξαν οι Samsung, Foxconn

Ο βασικός πληθωρισμός της χώρας – που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων – έφτασε στο 2,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 2,6%, σε σύγκριση με το 2,2% του Απριλίου.

Ασιατικές αγορές

Ο λεγόμενος «πυρήνας» του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε στο 2,1%. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 2,4% του Απριλίου. Η μέτρηση λαμβάνεται υπόψη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,09%, κλείνοντας την ημέρα στις 38.596,47 μονάδες. Ο ευρείας βάσης Topix υποχώρησε οριακά στις 2.724,69 μονάδες.

Η Softbank — η τρίτη πιο «βαριά» μετοχή του δείκτη — είδε τις μετοχές να πέφτουν 3,14% αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Masayoshi Son είπε ότι η εταιρεία χρειαζόταν «τεράστια κεφάλαια» για την ανάπτυξη ρομποτικής τεχνητής νοημοσύνης.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,83%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 2.784,26 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,56% στις 852,67 μονάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα συναντηθούν στις 25 Ιουνίου για να συζητήσουν τη διμερή και πολυμερή συνεργασία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί δύο μήνες αφότου και τα δύο μέρη συμφώνησαν να διαχειριστούν τις υπερβολικές αστάθειες του νομίσματος κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,60%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,71%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,34% και έκλεισε στις 7.796 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ιαπωνία υποχώρησε τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global. Ο Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) υποχώρησε στο 50 από 52,6 τον Μάιο. Ο PMI υπηρεσιών επίστρεψε επίσης σε έδαφος συρρίκνωσης στο 49,8 έναντι 53,8 τον Μάιο, ενώ ο PMI μεταποίησης μειώθηκε από 50,4 τον Μάιο σε 50,1 τον Ιούνιο. Ωστόσο, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε την πρώτη επέκταση από τον Μάιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές