Μετά από μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, η Wall Street έκλεισε με μικτά πρόσημα, με τον S&P 500 να διατηρεί την επαφή του με τα ιστορικά υψηλά του και τις 5.500 μονάδες, αλλά και να επιβεβαιώνει κάποια σημάδια ότι βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Μάλιστα ο δείκτης σηματωρός της αμερικανικής αγοράς έκλεισε 377 συνεδριάσεις χωρίς η ημερήσια πτώση του να ξεπεράσει το 2,05%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 39.149 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,15% στις 5.464 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,18% στις 17.689 μονάδες.

Goldman Sachs: Οι 5 κίνδυνοι που μπορεί να «εκτροχιάσουν» τις αγορές

Θετικά όμως έκλεισαν οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 0,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε αμετάβλητος την εβδομάδα. Ο Dow υπεραπέδωσε και έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,4%.

Οι συναλλαγές σήμερα είχαν όμως κάποια αστάθεια λόγω της τριπλής λήξης των παραγώγων (triple witching), δηλαδή της λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, των δικαιωμάτων προαίρεσης σε χρηματιστηριακούς δείκτες και των δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης στους δείκτες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Nvidia υποχώρησε κατά 1%, συνεχίζοντας πτωτικά μετά από το -3,5% της Πέμπτης, δυσκολεύοντας την αγορά να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε στο μεγαλύτερο μέρος των τίτλων της. Παρόλα αυτά, ο κατασκευαστής chip εξακολουθεί να έχει πάνω από 160% άνοδο μέχρι σήμερα, ενώ ξεπέρασε για λίγο τη Microsoft ως την πιο πολύτιμη δημόσια εταιρεία την Τρίτη.

«Οι μετοχές της τεχνολογίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο», δήλωσε η Emily Roland, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο John Hancock Investment Management. «Δεν μπορώ να θυμηθώ μια στιγμή που μια μεμονωμένη μετοχή… να είχε τόσο μεγάλη επιρροή στην αγορά και αυτό ήταν πραγματικά βασικός μοχλός της αγοράς μέχρι πρόσφατα», πρόσθεσε.

Ενώ εμφανίζονται ορισμένες ενδείξεις υπερβολικής επέκτασης της αγοράς, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αγορά έχει φτάσει στα όριά της στο ράλι που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη – το οποίο δεν μπορεί να συντηρεί επί μακρόν τη «μετεωρική άνοδό του», σχολίασε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι οι αγορές καταρρέουν ή έχουν αυτές τις μεγάλες, τεράστιες πτώσεις», είπε. «Είναι περισσότερο μια μικρή εξισορρόπηση, επειδή οι αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών έχουν ξεφύγει τόσο πολύ από τη μέση μετοχή που πιθανότατα θα λέγαμε ότι είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Μάιο, αλλά οι πωλήσεις ήταν λίγο καλύτερες από τις αναμενόμενες, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Η διάμεση τιμή πώλησης για τις υπάρχουσες κατοικίες έφτασε τα 419.300 δολάρια τον μήνα, αυξημένη κατά 5,8% από πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στο εποχικά διορθωμένο των 4,11 εκατ.

Επίσης, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών τον Ιούνιο, ενώ η εικόνα της μεταποίησης βελτιώθηκε επίσης, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών έφτασε στο επίπεδο του 55,1, το υψηλότερο από την άνοιξη του 2022, ενώ κατέγραψε και τον 17ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξής του. Από την πλευρά της μεταποίησης, ο PMI έφτασε στο 51,7, υψηλό τριών μηνών και 0,4 μονάδες καλύτερος από τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Νευρικότητα λόγω triple witching, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ
Wall Street |

Νευρικότητα λόγω triple witching στη Wall Street, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ

Οι συναλλαγές έχουν αστάθεια λόγω της τριπλής λήξης των παραγώγων (triple witching), δηλαδή της λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης και δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης