Στη ζώνη των 1.420 – 1.425 μονάδων καθηλώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου και παλινδρόμησε για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ ο τζίρος ήταν τεράστιος λόγω αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, καθώς μπήκε στον Mid Cap η Optima Bank και στον Micro Cap h Orilina.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 1.424,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.415,27 μονάδων (-0,45%) και 1.427,84 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 243,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια αξίας 18,2 εκατ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ: Έκδοση εξάμηνων εντόκων την Τετάρτη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 3.453,22 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.272,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 1.241,44 μονάδες.

Η αγορά κατάφερε να κλείσει θετικά την εβδομάδα αυτή, παρά τις αναταράξεις που δέχτηκε χτες, ακολουθώντας μάλιστα την ανάκαμψη και των ευρωαγορών. Ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 1,21%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,22%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,04%.

Άλλη μία δύσκολη εβδομάδα

Η αγορά αυτήν την εβδομάδα προσπάθησε να ξεπεράσει το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά ήρθε χτες η ανακοίνωση για την εισφορά αλληλεγγύης που επέβαλε η κυβέρνηση στα διυλιστήρια για να επιβεβαιώσει ότι το κυβερνητικό μέτωπο εγχωρίως δεν είναι ανέφελο. Παρόλα αυτά, διόλου αμελητέα ήταν η ανακούφιση και αισιοδοξία που υπήρξε από το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, καθώς ουδείς μπορεί να παραβλέψει την αξία της συμφωνίας της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και τα θετικά θεμελιώδη αρκετών εισηγμένων.

Αλλά χτες το βράδυ ήρθε και μία ακόμη «προσγείωση» στην σκληρή πραγματικότητα της περιφερειακής αγοράς της Αθήνας, με τον MSCI όχι μόνο να μην βάζει το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αλλά και να αποκλείει σαφώς ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Μπορεί οι συμμετέχοντες να είχαν ακούσει τις αισιόδοξες δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων για μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, αλλά ελάχιστοι βαυκαλίζονταν ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ κοντά στις αναπτυγμένες. Αρκούσε μια ματιά στο μέτωπο των παραγώγων για να αξιολογήσει εν μέρει και το βάθος της.

Για την επόμενη εβδομάδα, πλέον, αν και παραδοσιακά η αγορά αποκτά καλύτερη ορατότητα μετά τη λήξη των παραγώγων (σ.σ. έγινε σήμερα με τον τζίρο να αυξάνεται περί τα 5 εκατ. ευρώ), ενδεχομένως πολλά χαρτοφυλάκια να χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη ακόμη, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γαλλία. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών στη χώρα, με τους επενδυτές να αποκτούν καλύτερη εικόνα για την επόμενη ημέρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και την κατεύθυνση αυτής.

Εκτός αυτού του σκοπέλου όμως, η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη, με τις αποκοπές μερισμάτων να δημιουργούν μεγάλες αναταράξεις στους επιμέρους τίτλους. Στις 25/06 είναι η αποκοπή των μερισμάτων για Optima bank (0,44), Titan Cement (0,85), ΕΧΑΕ (0,24), ElvalHalcor (0,04), Viohalco (0,12), Cenergy (0,08), Quest Holdings (0,22), Intracom (0,05) και Intercontinental International (4,19). Ο Ιούνιος θα ολοκληρωθεί για τα μερίσματα στις 26/6 με το 1,4 της Motor Oil, το 1,50 του Mytilineos και το 0,12% του Fourlis.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εντούτοις, μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει η ανοδική εικόνα της αγοράς, κάτι που σίγουρα κάποιοι που ήταν εκτός αγοράς το θεωρούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Ειδικά μάλιστα για τη ρευστότητα που θα «απελευθερωθεί» σταδιακά από το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής και τα κεφάλαια που θα αποδεσμευτούν μετά και την δημόσια πρόταση που θα υποβληθεί από την Masdaq Hellas. Και τηρουμένων των αναλογιών, η συγκυρία ευνοεί επανατοποθετήσεις σε τίτλους του 25άρη, καθόσον οι αποτιμήσεις έχουν διορθώσει σημαντικά από τις κορυφές στις αρχές του Μαΐου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάν έκλεισε με άλμα 3,20%, με τη Cenergy να κερδίζει 2,28%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Autohellas, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισα οι Jumbo, Eurobank, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 2,99% και 2,33%, με τις Motor OIl, Quest, Alpha Bank και Πειραιώς να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών