Νευρικότητα επικρατεί και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παλεύει να μείνει σε απόσταση από την κρίσιμη ζώνη των 1.400 μονάδων και να βρει και πάλι τις ισορροπίες της μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν κάποιους κλυδωνισμούς στην εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,08% στις 1.422,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.449,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,12% στις 1.248,25 μονάδες.

Εύθραυστες ισορροπίες

Η αγορά βρέθηκε χτες εν μέσω εκατέρωθεν πιέσεις, καθώς από τη μία υπήρξε ανακούφιση και αισιοδοξία από το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, αλλά από την άλλη υπήρξε ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας επιχειρήσεων. Τελικά υπερίσχυσαν οι πωλητές, αλλά η αγορά δεν αφέθηκε στο «νόμο της βαρύτητας», καθώς ουδείς μπορεί να παραβλέψει την αξία της συμφωνίας της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και τα θετικά θεμελιώδη αρκετών εισηγμένων.

Το βράδυ χτες ήρθε και μία ακόμη «προσγείωση» στην σκληρή πραγματικότητα της περιφερειακής αγοράς της Αθήνας, με τον MSCI όχι μόνο να μην βάζει το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αλλά και να αποκλείει σαφώς ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Μπορεί οι συμμετέχοντες να είχαν ακούσει τις αισιόδοξες δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων για μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, αλλά ελάχιστοι βαυκαλίζονταν ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ κοντά στις αναπτυγμένες. Αρκούσε μια ματιά στο μέτωπο των παραγώγων για να αξιολογήσει εν μέρει και το βάθος της.

Έτσι επιστρέφει σήμερα η αγορά στην «εσωστρέφεια», αναμένοντας τις αλλαγές θέσεων που θα έρθουν ενόψει της αναθεώρησης των δεικτών του ATHEX. Οι Optima Bank, Intralot, Δομική Κρήτης και Quality & Reliability θα προστεθούν στον Σύνθετο Δείκτη Τιμών ΧΑ, ενώ οι Εκτέρ, Ιατρικό Αθηνών, Έλαστρον, Λούλης και Space Hellas θα διαγραφούν. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα προστεθεί στο FTSE/ATHEX Large Cap και η Quest Holdings θα διαγραφεί. Επίσης, η Optima Bank και η Quest Holdings θα προστεθούν στον δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap, ενώ η Alumil, η Premia REIC θα διαγραφούν. Τέλος, η Optima Bank θα προστεθεί στον δείκτη FTSE Banks. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola με… ένα τεμάχιο κερδίζει 1,13%, προσφέροντας στηρίξεις στον γενικό δείκτη, με τις Quest, Eurobank, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Alpha Bank και Εθνική να σημειώνουν μικρά κέρδη.

Από την άλλη, η ΕΛΧΑ χάνει 1,21%, με τις Μυτιληναίο, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Λάμδα, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών