Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας διερευνούν την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας ως τρόπο προώθησης της χρηματοπιστωτικής ένταξης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών.

Η υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος, ωστόσο, απαιτεί προσεκτική εξέταση. Οι χώρες αυτών των περιοχών, που καλύπτουν μια διαφορετική ομάδα οικονομιών που εκτείνεται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο έως το Πακιστάν και το Καζακστάν, πρέπει να σταθμίσουν η καθεμία το δικό της μοναδικό σύνολο συνθηκών.

Πολλές από τις 19 χώρες που διερευνούν επί του παρόντος ένα ψηφιακό νόμισμα βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Το Μπαχρέιν, η Γεωργία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν περάσει στο πιο προχωρημένο στάδιο της «απόδειξης της σύλληψης». Το Καζακστάν είναι το πιο προχωρημένο ύστερα από δύο σχετικά πιλοτικά προγράμματα.

Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό φαίνεται να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους εξαγωγείς πετρελαίου και τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, δηλαδή το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διασυνοριακές πληρωμές τείνουν να παρουσιάζουν τριβές, όπως διαφορετικές μορφές δεδομένων και κανόνες λειτουργίας σε διάφορες περιοχές και πολύπλοκους ελέγχους συμμόρφωσης.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εισαγάγει διασυνοριακές τεχνολογικές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την προώθηση των πληρωμών σε ψηφιακό νόμισμα μεταξύ των χωρών. Ενα παράδειγμα είναι το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών Buna, το οποίο δημιουργήθηκε από το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο το 2020.

Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να προωθήσουν τη χρηματοπιστωτική ένταξη προωθώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά πληρωμών και επιτρέποντας τη διευθέτηση των συναλλαγών πιο άμεσα και με λιγότερη διαμεσολάβηση, μειώνοντας με τη σειρά τους το κόστος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και καθιστώντας τις πιο προσιτές. Σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κόστους, καθώς δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη κέρδους. Ομοίως, ο επακόλουθος αυξημένος ανταγωνισμός στην αγορά πληρωμών από μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει την αναβάθμιση των τεχνολογικών πλατφορμών και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πληρωμών, βοηθώντας τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους. Οι χώρες του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας, οι εισαγωγείς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό το δυνητικό όφελος.

Οι Serpil Bouza, Marcello Miccoli, Borislava Mircheva είναι επικεφαλής οικονομολόγος, επικεφαλής χρηματοοικονομικού τομέα και οικονομολόγος για τη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ.

Premium Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts