Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις βαλκανικές χώρες με τους φορείς εκμετάλλευσης και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας να διερευνούν τις αιτίες.

Το μπλακ άουτ έπληξε το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία,  την Αλβανία και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Αδριατικής στην Κροατία την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα απο τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέχρι την κυκλοφορία στους δρόμους που έμειναν χωρίς φανάρια, μεταδίδει το Reuters.

EE: Σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την επισκευή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις τέσσερις χώρες είπαν ότι διερευνούν τι προκάλεσε την αστοχία. Το τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel της Αλβανίας επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι μια διασύνδεση απέτυχε στο Μαυροβούνιο, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Στη Βοσνία, δεν υπήρχε ρεύμα στην πρωτεύουσα Σεράγεβο και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα.

Η κυκλοφορία σταμάτησε στην παράκτια πόλη Σπλιτ της Κροατίας μετά από βλάβη των φωτεινών σηματοδοτών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT. Οι σειρήνες ασθενοφόρων χτύπησαν διασχίζοντας την πόλη, πρόσθεσε.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης HEP της Κροατίας δήλωσε ότι η διακοπή σε περιοχές της χώρας προκλήθηκε από «μια διεθνή αναταραχή που επηρέασε πολλές χώρες”, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Άγνωστη αιτία»

«Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της Κροατίας διεξάγει ανάλυση με τους διαχειριστές συστημάτων γειτονικών χωρών για να προσδιορίσει την αιτία”, πρόσθεσε η HEP.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας είπε ότι έθεσε σε πλήρη λειτουργία τις παραγωγικές της ικανότητες για να εξασφαλίσει “εφοδιασμό στο συντομότερο δυνατό χρόνο”.

Ο διανομέας ηλεκτρικού ρεύματος του Μαυροβουνίου CEDIS ανέφερε ότι οι «διακοπές δικτύου» είχαν σβησει το ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο Ιβάν Ασάνοβιτς, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας CGES του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι η αιτία του μπλακ άουτ «περιφερειακού μεγέθους» ήταν άγνωστη και ότι η CGES και η CEDIS συνεργάζονται για την επίλυσή της.

Το Top Channel της Αλβανίας ανέφερε ότι η πρωτεύουσα Τίρανα και ορισμένες πόλεις δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου τόνισε ότι «αντιμετωπίσαμε μια κρίσιμη κατάσταση σχετικά με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ξεκινώντας από τη γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, είχαμε ηλεκτρικές αποσυνδέσεις σε όλη την Αλβανία.

Ενημερωθήκαμε ότι η ίδια κατάσταση συνέβη στο Μαυροβούνιο και εν μέρει στην Κροατία και τη Βοσνία. Οι μεγάλοι όγκοι αυτές τις ώρες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα», εξήγησε η κ.Μπ. Μπαλούκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή