Ο αιφνιδιασμός του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετα το απογοητευτικό για εκείνον αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποκάλυψε πόσο υψηλά είναι τα διακυβεύματα, όχι μόνο για τον ίδιο και το μέλλον της γαλλικής δημοκρατίας αλλά και για την ευημερία της.

Με την κεντρώα συμμαχία του προέδρου να υπολείπεται άσχημα στις δημοσκοπήσεις, οι πρωτοποριακές ομάδες από τη ριζοσπαστική δεξιά και την αριστερά διαφημίζουν λαϊκίστικες και κυρίως οικονομικές πολιτικές που δεν είναι κοστολογημένες και που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε έκρηξη το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Γαλλίας, υποστηρίζουν οι FT.

Γαλλία: «Ενός κακού μύρια έπονται» – Η ΕΕ προειδοποιεί για το χρέος

Σε ένα χειρότερο σενάριο, απειλούν να φέρουν το Παρίσι σε σύγκρουση με την ΕΕ και να πυροδοτήσουν μια κρίση στην αγορά με συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παρά τα επιτεύγματα του Μακρόν να μειώσει την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, να κάνει τη Γαλλία ελκυστικό μέρος για επενδύσεις στις επιχειρήσεις και να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις, το ρεκόρ του στα δημόσια οικονομικά δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Όπως και οι γείτονές της, η Γαλλία έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Covid, τον πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις του Μακρόν, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά σοβαρές για να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, σημειώνουν οι Financial Times. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας πέρυσι ήταν 5,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με το δημόσιο χρέος στο 110 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Οι ακοστολόγητες θέσεις

Αλλά τόσο το ακροδεξιό Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν όσο και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ουσιαστικά οι δυνάμεις που συνασπίστηκαν για να αμφισβητήσουν το RN),  «υπόσχονται τώρα ένα επικίνδυνο μείγμα οικονομικών που η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Ο κίνδυνος είναι ότι η Εθνοσυνέλευση θα κυριαρχείται από μπλοκ που είναι και υπέρ των τεράστιων αυξήσεων των δαπανών και είναι έτοιμα να σκίσουν τις δεσμεύσεις της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες για τα ελλείμματα και τα χρέη.

Με το RN να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς θα διατηρήσει αυτή τη φορά του προγράμματός του από τις προεδρικές εκλογές του 2022, που εκτιμήθηκε από το think-tank Institut Montaigne ότι θα επιδείνωνε το έλλειμμα κατά 100 δισ. ευρώ ή 3,7 του ΑΕΠ. , ανά έτος.

Οι ηγέτες της Λεπέν και Τζόρνταν Μπαρντέλα έχουν υιοθετήσει έναν ρεαλιστικό τόνο, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένα μέτρα ανάλογα με το δημοσιονομικό τους περιθώριο.

Σε κίνδυνο η μεταρρύθμιση του Μακρόν;

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν μια κυβέρνηση του RN της Λεπέν θα κρατήσει την δαπανηρή υπόσχεσή της να αντιστρέψει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης του Μακρόν στα 64, ο Bardella είπε μόνο «Θα δούμε».

Ωστόσο, θα προχωρήσει σε περικοπές στον ΦΠΑ σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα. Αυτά τα βήματα από μόνα τους θα έσκαγαν μια μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό και το RN δεν παρουσίασε σημαντικά σχέδια αύξησης εσόδων.

Η αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει τη σκληρή αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους έχει αποκαλύψει μια ριζοσπαστική ατζέντα με τεράστιες δεσμεύσεις δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν και της αύξησης των μισθών του δημόσιου τομέα.

Υπόσχεται ορισμένα βήματα αύξησης εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της επανεισαγωγής ενός φόρου περιουσίας και του τερματισμού των φορολογικών ελαφρύνσεων που συχνά ευνοούν την ανώτερη μεσαία τάξη.

Αλλά είναι φανταστικό να πιστεύουμε ότι ένα πρόγραμμα αυτής της κλίμακας μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με τη συμπίεση των πλουσίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή