Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, κινδυνεύουν να διαβρώσουν τη θέση του Παρισιού ως ένας ανερχόμενος οικονομικός κόμβος που θα μπορούσε να ξεπεράσει το Λονδίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέβη σε μια πολυετή αλλά παράλληλα επιτυχημένη προσπάθεια να πείσει τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων να συρρεύσουν στο Παρίσι μετά το Brexit.

Η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μπορεί να προβληματίσει ορισμένους στον κλάδο, σημειώνει το Bloomberg.

Παγκόσμιες εταιρείες όπως η JPMorgan και η Bank of America έχουν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων και εκατοντάδες υπαλλήλους στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, σε ένα στοίχημα ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα ανταγωνιζόταν μια μέρα το Λονδίνο ως ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι η ώθηση αυτή δημιούργησε περισσότερες από 7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ η άνοδος των επιτοκίων τροφοδότησε κέρδη ρεκόρ.

Medef: Επικίνδυνα για την οικονομία τα προγράμματα Λεπέν και Αριστεράς

Δεν αλλάζουν πορεία οι επενδυτές στη Γαλλία

Τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες παραδέχονται ότι ανησυχούν για θέματα όπως οι άδειες εργασίας και οι φόροι. Οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες προετοιμάζονται για την καθυστέρηση των συναλλαγών, ενώ οι επενδυτικές εταιρείες προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που υιοθετηθούν ακραία μέτρα. Οι γαλλικές μετοχές και ιδιαίτερα οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει μαζί με τα κρατικά ομόλογα.

Το Παρίσι ωφελήθηκε σημαντικά από το Brexit, καθώς ο Μακρόν βελτίωσε τη φιλοεπιχειρηματική του φήμη μειώνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και μεταρρυθμίζοντας την αγορά εργασίας. Μόλις τον περασμένο μήνα, φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street στις Βερσαλλίες, ενώ η κυβέρνησή του εισήγαγε περισσότερα μέτρα για να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που θα κάνει φθηνότερες τις απολύσεις των traders.

Οι πρόωρες εκλογές που ξεκινούν στις 30 Ιουνίου κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε αναμέτρηση για τις οικονομικές πολιτικές που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Μακρόν. Ενώ τα τελικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν σε δύο στάδια είναι δύσκολο να προβλεφθούν, το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, θα είναι μια κάτω βουλή στην οποία κανένα από τα τρία κύρια μπλοκ, το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ή το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του, δεν θα καταλήξει με απόλυτη πλειοψηφία. Το πόσο κοντά σε αυτό θα βρεθεί οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις ομάδες θα καθορίσει το πόσο ασταθής θα γίνει η γαλλική πολιτική και οι πολιτικές της χώρας.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση εν μέσω ανησυχιών ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βυθιστεί σε αστάθεια και τα δημόσια οικονομικά της να επιδεινωθούν. Οι μετοχές της Credit Agricole SA και της BNP Paribas SA, των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, έχουν χάσει περισσότερο από 9% από την ανακοίνωση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου, συμπαρασύροντας τις Ευρωπαϊκές τράπεζες σε χαμηλότερα επίπεδα. Η Societe Generale SA έχει υποχωρήσει κατά 14%.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που συρρέουν στο Παρίσι μετά το Brexit δεν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει αλλαγές και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες λένε ότι οι επενδύσεις τους έγιναν με μακροπρόθεσμη προοπτική που δεν επηρεάζεται από την τρέχουσα αστάθεια, σημειώνει το Bloomberg.

Ανησυχία για το μέλλον

Στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα λένε ότι η απόφαση του Μακρόν, η οποία ανακοινώθηκε μετά από μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, τους αιφνιδίασε. Ορισμένοι είχαν ήδη εμπλακεί σε συνομιλίες με τους βουλευτές και την κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή φορολόγηση των buybacks στον επόμενο προϋπολογισμό.

Τώρα, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα είχε μια νίκη της ακροδεξιάς στην ικανότητά τους να μετακινήσουν προσωπικό από το εξωτερικό, δήλωσε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ιδιωτικές συζητήσεις. Η φορολογία παραμένει ένας άλλος τομέας ανησυχίας, σε περίπτωση που οι υποστηρικτές πιο ακραίων πολιτικών κερδίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Σένγκεν και η παροχή προτεραιότητας στους Γάλλους υπηκόους στην αγορά εργασίας ήταν μέρος των παλαιότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της Λεπέν. Τόσο τα κόμματα της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς θα επιδιώξουν πιθανότατα την επιβολή φόρου πλούτου, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs. Εκτός από την επανεξέταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις εταιρείες, ο αριστερός συνασπισμός αναμένεται να προωθήσει έναν υψηλότερο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες, εν τω μεταξύ, αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα σταματήσει, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα καθιστά δύσκολο να περάσουν οι συμφωνίες από τη γραμμή σε μια χώρα όπου οι εξαγορές τείνουν να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι επενδυτές στις δημόσιες αγορές έχουν ήδη ψηφίσει με τα πόδια. Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς CAC 40 έχασε 6,2% την περασμένη εβδομάδα, σπρώχνοντας τη Γαλλία κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της περιοχής βάσει αξίας. Οι γαλλικές μετοχές είναι πλέον οι λιγότερο δημοφιλείς στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της BofA μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων στην περιοχή, μια απότομη μεταβολή από τον Μάιο, όταν η χώρα ήταν η κορυφαία επιλογή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή