Το ιλιγγιώδες ράλι της μετοχής της Nvidia δίνει πολλά ερωτηματικά στους επενδυτές, καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα πρέπει να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους, να κρατήσουν τις θέσεις τους για περισσότερα κέρδη ή να αγοράσουν επιπλέον μετοχές, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Η Nvidia αυτή την εβδομάδα έγινε για λίγο η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση, χάρη στην αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά περισσότερο από 1.000% από τον Οκτώβριο του 2022. Έχει σημειώσει άνοδο 206% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακάθεκτο ράλι για τη μετοχή της Nvidia – Η πρόβλεψη για αποτίμηση στα 5 τρισ.

Κερδίζουν προς το παρόν οι «ταύροι»

Οι «ταύροι» της Nvidia λένε ότι έρχονται και άλλα κέρδη. Η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας τεράστιας τεχνολογικής αλλαγής ως ο κυρίαρχος πάροχος τσιπ για την υποστήριξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Τα έσοδα αναμένεται να διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του φετινού οικονομικού έτους στα 120 δισ. δολάρια και στα 160 δισ. δολάρια το επόμενο έτος. Η Microsoft, συγκριτικά, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά της κατά περίπου 16% για το οικονομικό έτος.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της μετοχής προσελκύουν επενδυτές που φοβούνται μήπως χάσουν περισσότερα κέρδη. Ωστόσο, έχει επίσης καταστήσει τις μετοχές της Nvidia πιο πλούσια αποτιμημένες: ο μελλοντικός δείκτης τιμής προς κέρδη, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 80% φέτος. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τις μετοχές της εταιρείας πιο ευάλωτες σε απότομες υποχωρήσεις όταν υπάρχουν άσχημα νέα.

Μέχρι στιγμής, η πορεία της μετοχής της Nvidia έχει ανταμείψει τους αισιόδοξους επενδυτές και έχει τιμωρήσει τους αμφισβητίες. Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 164% το 2024, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έχει εκτιναχθεί σε πάνω από 3,2 τρισ. δολάρια, τοποθετώντας την για λίγο μπροστά από τη Microsoft και την Apple αυτή την εβδομάδα.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές επισημαίνουν την κυριαρχία της Nvidia στον τομέα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ως βασικό λόγο για την ανοδική της στάση. Οι υψηλές επιδόσεις των τσιπ της Nvidia καθιστούν δύσκολη την αντικατάστασή τους στα κέντρα δεδομένων.

Ορισμένοι αμφισβητούν το μέλλον της Nvidia

Άλλοι έχουν γίνει επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της Nvidia να επιτύχει εντυπωσιακά κέρδη στο μέλλον. Η Nvidia διαθέτει ένα «πραγματικά επαναστατικό» προϊόν και έχει σημειώσει «πρωτοφανή ανάπτυξη», δήλωσε ο Γκιλ Λούρια, αναλυτής της D.A. Davidson. Ωστόσο, ο ίδιος έχει αξιολόγηση «ουδέτερη» για τη μετοχή και τιμή-στόχο τα 90 δολάρια, σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής στα 130,78 δολάρια την Πέμπτη.

Ο Λούρια δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι οι πελάτες της Nvidia θα ξοδεύουν αρκετά για να οδηγήσουν τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα κέρδη που υποστηρίζουν την αποτίμηση της εταιρείας. «Η επιφυλακτικότητα για την Nvidia προέρχεται από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», δήλωσε. «Αυτού του είδους οι επιδόσεις είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν». Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Στάνλεϊ Ντράνκενμιλερ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι λίγο υπερτιμημένη τώρα, αλλά δεν θα είναι μακροπρόθεσμα».

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν ενδεχόμενο ανταγωνισμό που θα διαβρώσει την ηγετική θέση της Nvidia στην αγορά. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Microsoft, Meta Platforms και Alphabet, ανταγωνίζονται την Nvidia για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την προσθήκη της τεχνολογίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Οι αναλυτές της Morningsta δήλωσαν ότι κορυφαίοι προμηθευτές όπως η Amazon, η Microsoft και η Meta Platforms θα επιδιώξουν τελικά να μειώσουν την εξάρτησή τους από την εταιρεία και να διαφοροποιήσουν τη βάση προμηθευτών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή