Απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν 1.500 εργαζόμενοι της Tata Steel σε δύο χαλυβουργεία της νότιας Ουαλίας ,  αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας να περικόψει 2.800 θέσεις εργασίας και να κλείσει τις υψικαμίνους της.

Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε θέμα γενικών εκλογών, με τους Εργατικούς να ζητούν από την Tata να σταματήσει τα σχέδιά της και να περιμένει μέχρι εκλογές της 4ης Ιουλίου προκειμένου να εμπλακεί σε συνομιλίες με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπάρχει μια «καλύτερη συμφωνία για να γίνει».

Βρετανία: 120 ηγέτες επιχειρήσεων υπογράφουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Εργατικό Κόμμα

Οι εργαζόμενοι με έδρα το Port Talbot και το Llanwern που είναι μέλη του συνδικάτου Unite θα ξεκινήσουν απεργία επ’ αόριστον στις 8 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο την Παρασκευή.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία των χαλυβουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της Tata UK θα επηρεαστούν σοβαρά.

Περικοπές αποζημιώσεων

Η Unite δήλωσε προηγουμένως ότι αποφάσισε να απεργήσει αφού η Tata απείλησε να περικόψει τις αποζημιώσεις απόλυσης ως απάντηση στα μέλη της που ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των υπερωριών.

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν στη συνέχεια την απαγόρευση των υπερωριών και άρχισαν να εργάζονται με κανόνα, όπου το προσωπικό δεν κάνει περισσότερα από τα ελάχιστα που απαιτούνται από τους κανόνες της εργασίας τους, σημειώνει ο Guardian.

Το Εργατικό Κόμμα έχει υποσχεθεί «ένα λαμπρό μέλλον» για το χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηριζόμενο από χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων λιρών εάν εκλεγεί τον επόμενο μήνα. Το κόμμα έχει επίσης υποσχεθεί να δώσει προτεραιότητα στις επείγουσες συνομιλίες με την Tata.

Η Tata απέρριψε φέτος ένα σχέδιο συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποσκοπούσε να διατηρήσει τις υψικάμινες του Port Talbot σε λειτουργία, με το κλείσιμό τους να θέτει σε κίνδυνο 2.800 θέσεις εργασίας και να αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην πορεία να γίνει η μόνη μεγάλη οικονομία που δεν μπορεί να παράγει χάλυβα από το μηδέν, είπε η Unite.

«Πράσινος χάλυβας»

Η εταιρεία είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά να συνεχίσει την παραγωγή στο ζημιογόνο εργοστάσιο του Port Talbot ενώ ολοκλήρωσε ένα τετραετές σχέδιο μετάβασης προς την πιο πράσινη παραγωγή. Η Tata είπε ότι η λειτουργία των παλαιών κλιβάνων σήμαινε ότι έχανε 1 εκατομμύριο λίρες την ημέρα.

Η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας της Unite, δήλωσε την Παρασκευή: «Οι εργαζόμενοι της Tata δεν παλεύουν μόνο για τις δουλειές τους – παλεύουν για το μέλλον των κοινοτήτων τους και το μέλλον του χάλυβα στην Ουαλία.

«Τα μέλη μας δεν θα παραμείνουν ενώ αυτός ο εξαιρετικά πλούσιος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων προσπαθεί να ρίξει τους Port Talbot και Llanwern στο σκραφί για να μπορέσει να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Γνωρίζουν ότι η Νότια Ουαλία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να επωφεληθεί από την επερχόμενη έκρηξη του πράσινου χάλυβα – εάν γίνουν οι σωστές επιλογές.

«Οι απεργίες θα συνεχιστούν έως ότου η Tata σταματήσει τα καταστροφικά της σχέδια. Η Unite υποστηρίζει τους εργάτες της Tata μέχρι το τέλος στην ιστορική τους μάχη για να σώσουν τη βιομηχανία χάλυβα της Ουαλίας και να της δώσουν το λαμπρό μέλλον που της αξίζει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή