Μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκή Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και παρά τους φόβους της αγοράς ότι οι προμήθειας φυσικού αερίου θα διακοπούν σε περίπτωση αναστολής των πληρωμών προς την Gazprom PJSC, η Ευρώπη αναμένεται να λάβει σήμερα Παρασκευή τις  συνήθεις προμήθειες ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δικτύου, τα οποία παραθέτει το Bloomberg, πάνω από 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί για διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας την Παρασκευή στο σημείο εισόδου Sudzha.

Αυτό δείχνει ότι ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου έχει λάβει χρήματα για προμήθειες έως την 20ή ημέρα του μήνα — που αντιστοιχεί σε προηγούμενες προθεσμίες πληρωμών.

Η ΕΕ βάζει κυρώσεις στο ρωσικό LNG – Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες

Η απόφαση για το φυσικό αέριο

Η ανησυχία για τις ροές από τη Ρωσία πηγάζει από μια απόφαση την περασμένη εβδομάδα, η οποία επιδίκασε στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ (13,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποζημίωση για μη παραδοθέντα φορτία της Gazprom. Μια βασική ανησυχία είναι ότι οι πληρωμές από τους ευρωπαίους εισαγωγείς της Gazprom, όπως η αυστριακή OMV AG, θα μπορούσαν να κατασχεθούν ως μέρος της αποζημίωσης.

«Η OMV δεν γνωρίζει επί του παρόντος τυχόν παρατυπίες στις προμήθειες φυσικού αερίου μας στην Αυστρία», είπε η εταιρεία όταν ρωτήθηκε εάν είχε μεταφέρει την πληρωμή της στις 20 Ιουνίου για τις παραδόσεις της Gazprom. Το Bloomberg, υπογραμμίζει ότι η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν ελήφθη η πληρωμή.

Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού η Gazprom εμπόδισε τις παραδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. Μια ενδεχόμενη περικοπή αυτών των ροών θα έκανε την περιοχή να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μια προοπτική που έχει πυροδοτήσει αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Ενέργεια |

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Σταύρος Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για τα blocks που ζητά η Chevron
Ενέργεια |

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο