Ήταν τον Μάρτιο του 2018 όταν η Energean προχωρούσε σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη είσοδο στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αντλώντας 450 εκατ. δολάρια στο μεγαλύτερο IPO στην ιστορία του ενεργειακού τομέα, εκτός των majors της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκείνη η δημόσια εγγραφή, σε συνδυασμό με το δάνειο του 1,2 δισ. δολαρίων που είχε συνάψει η Energean, ήταν μονόδρομος ώστε η εταιρεία που είχε ξεκινήσει με μια αρχική εππένδυση 1 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο πριν από 16 χρόνια (βάζοντας στην συνέχεια κάπου μισό δισεκατομμύριο για να κρατήσει ζωντανό το γηρασμένο κοίτασμα) να προσλάβει διεθνώς μια αναγνωρισιμότητα αλλά και για να προχωρήσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin που είχε αποκτήσει έναν χρόνο νωρίτερα μετά τη σχετική έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Energean: Πουλά στην Carlyle τα assets σε Αίγυπτο, Κροατία και Ιταλία

Η Energean

Ακόμη και τότε, όμως, η Energean για την ενεργειακή βιομηχανία δεν ήταν παρά μια προοπτική. Πρίνος, ερευνητικές άδειες σε Ελλάδα και Αδριατική και δύο διαπιστωμένα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ που περιείχαν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, των οποίων όμως το project ανάπτυξης είχε μόλις ξεκινήσει. Energean

Το υπολογίσιμο μέγεθος που έψαχνε η υπό τον Μαθιό Ρήγα, Μηχανικό Πετρελαίου και ειδικευμένο σε θέματα Επενδυτικής Στρατηγικής, διοίκηση  το βρήκε με την εξαγορά της Edison E&P, του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων της αρχαιότερης ενεργειακής εταιρείας στην Ευρώπη η οποία, υπό τον έλεγχο της γαλλικής EDF, ήθελε να αποχωρήσει πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα.

Το deal με Edison

Το deal αυτό, το οποίο ελάχιστοι είχαν πιστέψει ότι είναι δυνατό, γνωστοποιήθηκε το 2019 και οριστικοποιήθηκε το 2020, με την εξαίρεση των assets που είχε η Edison στην Αλγερία, στη Νορβηγία και την Δανία. Ήταν μάλιστα τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια όταν ο Μ. Ρήγας και οι συνεργάτες του βρίσκονταν στο Μιλάνο για την παρουσίαση της εταιρείας και των προοπτικών μετά την εξαγορά στους ίδιους τους εργαζόμενους της Edison, όταν η Αθήνα είχε κουνηθεί για τα καλά από έναν σεισμό 5,2 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα. Να ήταν αυτό ένα προμήνυμα της «σεισμικής» εξέλιξης που θα είχε για την Energean εκείνο το deal;

Σε κάθε περίπτωση, με την εξαγορά η ελληνικής βάσης εταιρεία αποκτούσε με 284 εκατ. δολάρια παραγωγικά assets στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και περνούσε από την παραγωγή των περίπου 4 χιλιάδων, τότε, βαρελιών την ημέρα στον Πρίνο, σε ένα περίπου δεκαπλάσιο μέγεθος με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πλέον, στο χαρτοφυλάκιό της για το φυσικό αέριο. Οπότε η Energean, πέραν από το μέγεθος, έμπαινε και πρακτικά στο story της ενεργειακής μετάβασης, έχοντας από τον Δεκέμβριο του ’19 δεσμευθεί για το net zero πρώτη από όλες τις E&P εταιρείες στον κόσμο, με λίγες ώρες διαφορά από την ισπανική Repsol.

Κοιτάσματα στην παραγωγή και νέες ανακαλύψεις

Έκτοτε, η Energean μεγάλωσε: ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North το 2019 και τα κοιτάσματα της «Περιοχής Ολύμπου» στο Ισραήλ, που ονοματοδοτήθηκαν με το εβραϊκό «Katlan». Παρά τα μεγάλα προβλήματα σε κάθε οικονομική δραστηριότητα λόγω κορωνοϊού, έθεσε σε παραγωγή από τον Οκτώβριο του 2022 το Karish και από φέτος τον Φεβρουάριο το Karish North. Από τον Μάρτιο του 2023 ξεκίνησε παραγωγή στα κοιτάσματα NEA/NI στην Αίγυπτο, όπου -πρόσφατα ανακοίνωσε και μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου. Η εταιρεία μεγάλωσε, ξεπέρασε σε αποθέματα τα 1,1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και τις 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερήσια παραγωγή, με πάνω από το 80% αυτών σε φυσικό αέριο.

Μαζί με την Energean, μεγάλωσαν και τα assets που είχαν αγοραστεί από την Edison E&P. Και από τα 284 εκατ. δολάρια που είχε ξοδέψει για να τα αποκτήσει προ 4ετίας η Energean, έρχεται τώρα η Carlyle και δίνει τρεις φορές περισσότερα, μεταξύ 820 και 945 εκατ. δολαρίων – ποσά που μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο, μετά την οριστική αποτίμηση της πρόσφατης ανακάλυψης στην Αίγυπτο.

Το deal με Carlyle

Και για να μιλήσουμε με την γλώσσα των «πετρελαιάδων», η Energean αγόρασε στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι το συγεκριμένο χαρτοφυλάκιο και το πουλάει τώρα 5,4 δολάρια ανά βαρέλι βεβαιωμένου αποθέματος ισοδυνάμου πετρελαίου.

Το ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό επακόλουθο της συμφωνίας με την Carlyle να είναι το ότι η Energean εισπράττει αυτό το τίμημα «χάνοντας» 34 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερήσια παραγωγή, αλλά «μένοντας» με 116 έως 133 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (τόση είναι η εκτίμηση για την φετινή παραγωγή). Δίνει 150 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, αλλά διατηρεί σχεδόν 1 δισεκ. βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα και με ακόμη μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιο αλλά και μεγαλύτερη προβλεπόμενη διάρκει ζωής. Διατηρεί, δηλαδή, την ηγετική θέση στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Μεσόγειο, ενώ σε μία εποχή που ο δρόμος για το Net Zero είναι μονόδρομος και που τα κριτήρια ESG έχουν γίνει το ίδιο βασικά όσο και οι ρυθμοί ανάπτυξης και η χρηματοοικονομική διάρθρωση, πετυχαίνει με τη συμφωνία τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος στα 5 κιλά εκπεμπόμενου CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου. Δηλαδή έναν στόχο που είχε θέσει για το …2035.

Το Ισραήλ

Πλέον, η Energean εστιάζει στο Ισραήλ, όπου η αγορά φυσικού αερίου τρέχει με εντυπωσιακούς αριθμούς, με επίκεντρο και τις ιδιωτικοποιήσεις παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, όπου η εταιρεία ετοιμάζεται να πάρει την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan. Επίσης στο Μαρόκο, όπου οι προοπτικές ανάπτυξης του κοιτάσματος Anchois  στον Ατλαντικό καθώς και γειτονικών κοιτασμάτων, θα οριστικοποιηθούν με την επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και με μεγάλο δέλεαρ την προοπτική μελλοντικής πώλησης ποσοτήτων και στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού που συνδέει την αφρικανική χώρα με την Ισπανία. Παράλληλα, η διοίκηση πλέον προσδιορίζει ως στόχους, χωρίς να αφήνει εκτός τη Μεσόγειο, τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και την Αφρική, με κριτήριο αγορές που επιτρέπουν την άμεση και επωφελή ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο Μαθιός Ρήγας

«Δεν κλείνουμε καμία πόρτα, αλλά και δεν μπορούμε να περιμένουμε χώρες να πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις για την ανάγκη ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας χθες στους αναλυτές. Ουσιαστικά, «φωτογράφισε» την  Ιταλία για το διαχρονικό «μπρος – πίσω» αλλά και την Αίγυπτο για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών. Η Energean είχε λαμβάνειν σχεδόν 150 εκατ. στο τέλος του 2023 από την αιγυπτιακή της παραγωγή.

Ο Πρίνος

Κλείνουμε, όμως, με το σημείο από όπου η Energean ξεκίνησε και το οποίο δεν είναι άλλο από τον Πρίνο της Καβάλας. Το κοίτασμα που παράγει από το 1981 δεν μπορεί πλέον να δώσει πολλά, τα κόστη εξόρυξης είναι υψηλά και οι δανειακές επιβαρύνσεις από τις απαιτηθείσες επενδύσεις μεγάλες, ενώ δεν υπάρχει φυσικό αέριο που θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση. Ωστόσο, η εταιρεία έχει δρομολογήσει, μέσω της θυγατρικής EnEarth την πρώτη επένδυση στην αποθήκευση CO2, η οποία πέραν από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη και την προοπτική να δώσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί μία ζωτικής σημασίας διέξοδο για τις βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν χωρίς να εκπέμπουν CO2 (λ.χ.τσιμέντα, διυλιστήρια κ.α.) και οι οποίες επιβαρύνονται συνεχώς από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών τα οποία προβλέπεται να βαίνουν αυξανόμενα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις