Από… «ελεγκτικό κόσκινο» αναμένεται να περάσουν οι δηλώσεις ΦΠΑ που έχει υποβάλλει τα τελευταία χρόνια η H&M στην Ελλάδα, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις φορολογικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσε η πολυεθνική.

ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σαρωτικό έλεγχο στα «βιβλία» της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του ΦΠΑ τα έσοδα που προκύπτουν από τις αποδείξεις που είχε μεν κόψει, αλλά δεν είχε διαβιβάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αποφάσισε να κλείσει 5 καταστήματα της πολυεθνικές σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα – Σύνταγμα, Γλυφάδα, Βόλος, Ρόδος, Καλαμάτα) και να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα, γιατί ύστερα από έλεγχο εντόπισε ότι δεν είχε διαβιβάσεις χιλιάδες αποδείξεις (αθροιστικά σχεδόν 200.000) που εξέδιδε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση προκάλεσε εύλογα ερωτήματα στην αγορά, με πολλούς να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την πολυεθνική. Και πως μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς πιάστηκε να μην συμμορφώνεται με το φορολογικό καθεστώς.

Τι απαντά η H&M

Η πολυεθνική μετά από ερώτημα που απέστειλε ο OT σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις απέδωσε τις φορολογικές παραβάσεις σε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημά της, «που επηρέασε μόνο τη διαβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ».

Επαναλαμβάνει πως τόσο οι τοπικές ομάδες της, όσο και οι ομάδες της στο εξωτερικό, εργάζονται συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τον τεχνικό της πάροχο, προσθέτοντας πως διερευνά με την υποστήριξη «τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων, τι μπορεί να έχει προκαλέσει το τεχνικό πρόβλημα».

Κλείνοντας, επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εταιρεία να ακολουθεί και να συμμορφώνεται πλήρως με τους Νόμους και τους φορολογικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, και τονίζει ότι είναι «στη διάθεση των Ελληνικών Φορολογικών Αρχών, σεβόμενοι απόλυτα τον θεσμικό τους ρόλο».

Τα ερωτήματα παραμένουν

Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν, με την αγορά να περιμένει με ενδιαφέρον το πόρισμα για την αιτία που προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα. Και κυρίως για το χρονικό διάστημα που συντελούνταν οι φορολογικές παραβάσεις καθώς πρόκειται για τεράστια πολυεθνική με παρουσία σε 73 χώρες που δεν θα έπρεπε να αφήνει τόσο κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία της στην… τύχη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις