Νέες οδηγίες για την πιστοποίηση αναπηρίας από κοινή νόσο απευθύνει το υπουργείο Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ με στόχο την καθιέρωση ενιαίων όρων όταν χορηγείται η αναπηρική σύνταξη.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας με πιστοποίηση αναπηρίας 50% οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, εφόσον η αναπηρία προϋπήρχε της σύνταξης.

Σύνταξη: Δύο κλειδιά και χωρίς 15ετία για τους άνω των 67 ετών

Πλέον οι υγειονομικές επιτροπές θα εφαρμόζουν ενιαία κριτήρια κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ αν ο ασφαλισμένος είχε αναπηρία πριν από την υπαγωγή του στην ασφάλιση (προϋπάρχουσα αναπηρία), θεωρείται άτομο με αναπηρία, εφόσον η αναπηρία του επιδεινώθηκε μετά την ασφάλισή του και η μεταγενέστερη της υπαγωγής στην ασφάλιση αναπηρία (ποσοστό επιδείνωσης) φτάνει τουλάχιστον το 40% της αναπηρίας βάσει της οποίας ζητεί τη χορήγηση σύνταξης. Εφόσον δηλαδή, η μεταγενέστερη της ασφάλισης, αναπηρία φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας.

Ρητά επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου ότι: «η βαθμίδα στην οποία κατατάσσεται ο ασφαλισμένος καθορίζεται από το ποσοστό επιδείνωσης της αναπηρίας του δικαιούχου, και με βάση αυτή του χορηγείται η εθνική σύνταξη».

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για νέα πάθηση είτε για επιδείνωση προϋπάρχουσας, οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν το συνολικό ποσοστό αναπηρίας που καθορίζεται από όλες τις παθήσεις του ασφαλισμένου και ένα επιπλέον ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται μόνο στην επιδείνωση, ή τη νέα πάθηση, που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της ασφάλισης.

Ενιαίοι κανόνες

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, το συνολικό ποσοστό δεν είναι το άθροισμα των ποσοστών παλαιάς και νέας πάθησης.

Η σύνταξη χορηγείται εφόσον κατ’ ελάχιστον υφίσταται συνολικό ποσοστό αναπηρίας 50% και το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 20%.

Επομένως, καθοριστικοί παράγοντες για την απονομή σύνταξης αναπηρίας και τον καθορισμό της βαθμίδας αναπηρίας αποτελούν: α) το συνολικό ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%, β) το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης που συμμετέχει στον καθορισμό της βαθμίδας αναπηρίας το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% .

Ειδικά, για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ, η ένταξη στις ενιαίες προϋποθέσεις γίνεται, από 1/1/2024, με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 59% και, από 1/1/2025 και εφεξής, επέρχεται πλήρης ένταξή τους στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 50%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax