Ενώ ο πλανήτης πασχίζει να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα, ο παγκόσμιος Νότος  και οι αναδυόμενες αγορές χρειάζονται όλο και περισσότερη ενέργεια για να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη πέρυσι, καθώς η ζήτηση από τις τεχνολογικές και μεταποιητικές βιομηχανίες συνέχισε να αυξάνεται. Αλλά ίσως δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται.

Άνθρακας: Αυξάνονται οι εξαγωγές προς Κίνα και Ινδία

Η χώρα αύξησε την παραγωγή με καύση άνθρακα, αλλά πρόσθεσε επίσης περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) από ότι αθροιστικά το σύνολο όλων των άλλων χωρών, σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική Ανασκόπηση του Ινστιτούτου Ενέργειας-ΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση άνθρακα της ενέργειάς της στην πραγματικότητα μειώνεται.

Η κινεζική κατανάλωση καθοδηγείται από την επέκταση των κέντρων δεδομένων, της υποδομής 5G και της φόρτισης αυτοκινήτων, ενώ πολλά εργοστάσια λειτουργούν συνεχώς για να καλύψουν τη ζήτηση για αγαθά στο εξωτερικό.

«Δεν πρέπει να αγνοούμε την ενέργεια και τις εκπομπές που έχουν ουσιαστικά εξάγει οι Ευρωπαίοι σε Κινέζους κατασκευαστές», δήλωσε στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος της EI, Νικ Γουέιθ.

Κορύφωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στις προηγμένες οικονομίες

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες μπορεί να έχει κορυφωθεί. Στην Ευρώπη πέρυσι, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 70% της πρωτογενούς ενέργειας για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, χάρη στη χαμηλότερη ζήτηση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την EI.

Αυτό υπογραμμίζει το δίλημμα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για πολλές χώρες. Εάν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών στην Ευρώπη απλώς ενισχύει την παραγωγή άνθρακα αλλού, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής δεν λειτουργούν.

Η χρήση άνθρακα επίσης αυξήθηκε στην Ινδία πέρυσι εν μέσω ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η χώρα κατανάλωσε περισσότερο από το ρυπογόνο καύσιμο από ό,τι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί, σύμφωνα με τη στατιστική επισκόπηση.

«Η μεγάλη εικόνα κρύβει διάφορες ενεργειακές ιστορίες που διαδραματίζονται σε διαφορετικά μέρη», είπε ο Γουέιθ. «Στις προηγμένες οικονομίες παρατηρούμε σημάδια ζήτησης για ορυκτά καύσιμα να κορυφώνονται, σε αντίθεση με τις οικονομίες στον Παγκόσμιο Νότο, για τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη και οι βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής συνεχίζουν να οδηγούν την αύξηση χρήσης ορυκτών καυσίμων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green