Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προγραμματισμένη γερμανική κρατική ενίσχυση ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την κατασκευή ενός συστήματος αγωγών υδρογόνου, γνωστού ως Hydrogen Core Network (HCN).

Το Βερολίνο σχεδιάζει να δώσει οικονομικές εγγυήσεις ώστε να επιτρέψει στις εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το δίκτυο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ να λάβουν ευνοϊκότερα δάνεια για την κάλυψη των αρχικών ζημιών κατά τη φάση της εκκίνησης από το 2025, αναφέρει το Reuters.

EE: Νέος πιλοτικός μηχανισμός για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου

Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης του υδρογόνου υπερτερεί έναντι οποιασδήποτε στρέβλωσης του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ από το πρόγραμμα, δήλωσε την Παρασκευή η Επιτροπή.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε τον Απρίλιο σχετικά με τον μηχανισμό χρηματοδότησης και παρέτεινε την προθεσμία κατασκευής κατά πέντε χρόνια έως το 2037, προσφέροντας επίσης προστασία για τους επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης.

Πολλές χώρες αναζητούν το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια για μια πιο αποθηκεύσιμη μορφή πράσινης ενέργειας, για να τις βοηθήσει να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το υδρογόνο θεωρείται ευρέως ως η μόνη εφικτή πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα για πολλές διεργασίες στη βαριά βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του χάλυβα, των χημικών προϊόντων, της διύλισης, του γυαλιού και των κεραμικών.

Η Γερμανία στοχεύει σε περισσότερα από 9.700 χιλιόμετρα αγωγών υδρογόνου, με την υπάρχουσα μεταφορά φυσικού αερίου να αποτελεί το 60% του δικτύου για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της βαριάς βιομηχανίας που δεν μπορούν να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από τη διάσπαση μορίων νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το γερμανικό δίκτυο αγωγών θα πρέπει να συνδέει τα αιολικά πάρκα στο βορρά με τα βιομηχανικά κέντρα στο νότο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία

Μιλώντας στο πλαίσιο του Marine Money Week στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για τη ναυτιλία, τη ναυτιλιακή τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και το πάθος για το ποδόσφαιρο