Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προγραμματισμένη γερμανική κρατική ενίσχυση ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την κατασκευή ενός συστήματος αγωγών υδρογόνου, γνωστού ως Hydrogen Core Network (HCN).
Το Βερολίνο σχεδιάζει να δώσει οικονομικές εγγυήσεις ώστε να επιτρέψει στις εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το δίκτυο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ να λάβουν ευνοϊκότερα δάνεια για την κάλυψη των αρχικών ζημιών κατά τη φάση της εκκίνησης από το 2025, αναφέρει το Reuters.
EE: Νέος πιλοτικός μηχανισμός για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου
Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης του υδρογόνου υπερτερεί έναντι οποιασδήποτε στρέβλωσης του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ από το πρόγραμμα, δήλωσε την Παρασκευή η Επιτροπή.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε τον Απρίλιο σχετικά με τον μηχανισμό χρηματοδότησης και παρέτεινε την προθεσμία κατασκευής κατά πέντε χρόνια έως το 2037, προσφέροντας επίσης προστασία για τους επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης.
Πολλές χώρες αναζητούν το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια για μια πιο αποθηκεύσιμη μορφή πράσινης ενέργειας, για να τις βοηθήσει να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το υδρογόνο θεωρείται ευρέως ως η μόνη εφικτή πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα για πολλές διεργασίες στη βαριά βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του χάλυβα, των χημικών προϊόντων, της διύλισης, του γυαλιού και των κεραμικών.
Η Γερμανία στοχεύει σε περισσότερα από 9.700 χιλιόμετρα αγωγών υδρογόνου, με την υπάρχουσα μεταφορά φυσικού αερίου να αποτελεί το 60% του δικτύου για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της βαριάς βιομηχανίας που δεν μπορούν να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια.
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από τη διάσπαση μορίων νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το γερμανικό δίκτυο αγωγών θα πρέπει να συνδέει τα αιολικά πάρκα στο βορρά με τα βιομηχανικά κέντρα στο νότο.
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»