Mega deal

Χθες ανακοινώθηκε επισήμως το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αραβική Masdar για την πώληση της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, του πράσινου βραχίονα του μεγαλύτερου ομίλου υποδομών και παραχωρήσεων της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά με enterprise value 3,2 δισ. ευρώ.

H Masdar

Η αγοράστρια, Masdar Hellas, είναι 100% θυγατρική της εταιρείας “Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar” (Masdar), με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Η Masdar έχει επενδύσει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα συνολικής ισχύος άνω των 20 GW. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και μέτοχοί της είναι η Mubadala Investment Company, η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), και η Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA).

Τι είδαν οι Άραβες;

Τι είδε όμως η αραβική Masdar στην ελληνική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και προχώρησε στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει μέχρι στιγμής διεθνώς;

Η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπήρξε μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που επένδυσαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και βασικός παίχτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Βουλγαρία), με εγκατεστημένη ισχύ 1.227 MW και 2.500 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή.

Τα χρυσά assets

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο σε λειτουργία στην Ελλάδα, ο Καφηρέας, με ισχύ 327 MW, και το υπό κατασκευή μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, η Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας, με ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση). Επιπλέον, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ περιλαμβάνει στην παρούσα φάση την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθηκευτικά, υβριδικά κ.λπ.) στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η κατασκευή στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα, πρόσφατα εξασφάλισε μία από τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Νίκη

Κοινώς, η Masdar είδε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το ιδανικό πράσινο χαρτοφυλάκιο για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τα 100 GW πράσινης ισχύος διεθνώς μέχρι το 2030.

Για αυτό και το χθεσινό deal – πέρα από μία μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Περιστέρη – είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία επιχειρηματική νίκη, είναι μία εθνική διάκριση για την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Απρόσμενη (;)

Και μέσα στο χθεσινό αισιόδοξο κλίμα για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή και συνολικά για την εθνική οικονομία, μία είδηση ήρθε να γκριζάρει… το τοπίο.

Ο λόγος για την απρόσμενη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των δύο διυλιστηρίων των HELLENiQ ENERGY και Motor Oil. Η απόφαση ήταν απρόσμενη για την κοινή γνώμη, αλλά για τους δύο ενεργειακούς ομίλους δεν νομίζω… Αυτό τουλάχιστον μου λένε πηγές μου. Είχαν ενημερωθεί.

Πάντως από τα δύο διυλιστήρια η απάντηση σε ερώτηση για το «χαράτσι» των 300 εκατ. ευρώ ήταν «ουδέν σχόλιο».

Μία περίπτωση

Η συζήτηση περί την ακρίβεια δεν ήταν μόνο αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και μπορεί ο «πληθωρισμός των τροφίμων» να αποκλιμακώνεται, αλλά η ακρίβεια παραμένει. Και επειδή η προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης και στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, συμβολίζει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Καλό είναι ο υπουργός Ανάπτυξης να λάβει υπόψη και την παρακάτω περίπτωση.

Σκανδαλώδες

Σ΄ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών ορισμένα προϊόντα έχουν την τιμητική τους! Όπως είναι επί παραδείγματι τα παγωτά. Τα οποία είναι σκανδαλωδώς ακριβά. Και αναφέρομαι στα ατομικά παγωτά και όχι τόσο στις οικογενειακές συσκευασίες. Τα ατομικά παγωτά κατόρθωσαν και «έχτισαν» υψηλές τιμές στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων. Οι εταιρείες παραγωγής άρχισαν από το δύσκολο καλοκαίρι του 2022. Τότε που οι τιμές ανέβαιναν με άλματα!

Δύο συν μία ανατιμήσεις

Τότε λοιπόν, οι εταιρείες στον κλάδο του παγωτού περιόρισαν την ποσότητα και αύξησαν την τιμή τους. Η αύξηση ήταν διπλή. Αλλά μέσα στο κλίμα εκείνων των ημερών οι καταναλωτές το … «κατάπιαν»! Εγιναν βεβαίως οι σχετικές αναφορές, αλλά είχαν διάφορους λόγους οι εταιρείες – κυρίως οι πολυεθνικές να επικαλεστούν. Ηρθε το 2023 και τα παγωτά ανατιμήθηκαν πάλι. Εντάξει, φέτος δεν έγινε ανατίμηση, αλλά πλέον η τιμή τους είναι εξαιρετικά υψηλή σε σχέση πχ με το 2021 και χωρίς να υπάρχουν οι λόγοι του 2022. Λίγο ακόμη κι η συσκευασία τους θα μοιάζει με … παγωτίνια!

Τα «pl»

Στην αγορά των σούπερ μάρκετ με τις οικογενειακές συσκευασίες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διότι όλες σχεδόν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και μάλιστα η τιμή τους έχει μεγάλη διαφορά – παράδοξο για προϊόν pl σε σχέση με επώνυμο προϊόν – κι οι καταναλωτές έχουν σαφή επιλογή. Όμως στα χιλιάδες μικρά σημεία πώλησης – περίπτερα και μίνι μάρκετ – δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories