Προσοχή στους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και το πυκνό ημερολόγιο των εκλογικών αναμετρήσεων συστήνει η Goldman Sachs, η οποία αν και παραμένει αισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη διετία, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τους κινδύνους που μπορεί να την εκτροχιάσουν.

Goldman Sachs: Έρχεται… boom στις ΑΠΕ – Δεν θα είναι υποκατάστατα σε λίγο

Όπως αναφέρει, οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας παρατείνεται και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να είναι τεταμένες, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.

Στις ΗΠΑ, η σχεδόν βέβαιη ρεβάνς Trump – Biden στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην αγορά, ειδικά εάν φέρει την πιθανότητα νέας μη χρηματοδοτούμενης δημοσιονομικής επέκτασης ή περαιτέρω αύξησης των δασμών.

Αξίζει επίσης οι επενδυτές να παρακολουθήσουν τις οικονομικές και αγοραίες επιπτώσεις των πρόσφατων εκλογικών εκπλήξεων, ειδικά στην Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική, και πρωτίστως στη Γαλλία.

Οι εκτιμήσεις για τον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Goldman Sachs αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2,7% σε ετήσια βάση το 2024, αντανακλώντας την υποστήριξη από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, τη σταδιακή ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας και τη διεύρυνση των μειώσεων των επιτοκίων.

Αναμένει ότι ο παγκόσμιος δομικός πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2024 και θα συγκλίνει προς το 2% έως το τέλος του 2025, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών συνεχίζουν να μειώνονται, εκείνες των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών συνεχίζουν να επιμένουν.

Για τις ΗΠΑ

Αυτήν την εβδομάδα, η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο του S&P 500 στο τέλος του 2024 στις 5.600 μονάδες (από 5.200 μονάδες προηγουμένως) λόγω των πιο ήπιων αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) και υψηλότερου πολλαπλασιαστή της εύλογης αξίας P/E.

Για την οικονομία, αναμένει μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο του 2024, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες χαλαρώνουν. Περιμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% το 2024 σε βάση τέταρτο/τέταρτο τρίμηνο, αν και πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα αποτυπωθεί στο πραγματικό εισόδημα και το καταναλωτικό συναίσθημα. Οι εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός PCE θα διαμορφωθεί στο 2,7% σε ετήσια βάση έως τον Δεκέμβριο του 2024 πριν συγκλίνει προς το 2% το επόμενο έτος, αντανακλώντας περαιτέρω εξισορρόπηση στις αγορές ενοικίασης αυτοκινήτων και κατοικιών. Αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 3,8% μέχρι το τέλος του έτους και στο 3,6% μέχρι το τέλος του 2026.

Επίσης, πιστεύει ότι η Fed θα παραμείνει σε αναμονή στο τρέχον εύρος επιτοκίων 5,25-5,5% και θα αποφασίσει την πρώτη μείωση επιτοκίου κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο, μετά την οποία αναμένει οι μειώσεις επιτοκίων να προχωρήσουν ανά τρίμηνο.

Για την Ευρωζώνη

Στη ζώνη του ευρώ, η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 0,8% σε ετήσια βάση το 2024, αντανακλώντας την ανάκαμψη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και την εξασθένιση της πιστωτικής σύσφιξης εν μέσω των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία θα υπεραντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση.

Αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,6% σε ετήσια βάση έως τον Δεκέμβριο του 2024, αντανακλώντας τις συνεχείς μειώσεις του πληθωρισμού των υπηρεσιών, την ομαλοποίηση της αύξησης των μισθών και το περαιτέρω περιθώριο εξασθένησης των επιπτώσεων που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο, μετά την οποία αναμένει οι περικοπές να συνεχιστούν με τριμηνιαίο ρυθμό έως ότου το επιτόκιο πολιτικής φθάσει στο 2,25% το 4ο τρίμηνο του 2025. Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι στρέφονται προς έναν εξαμηνιαίο ρυθμό περικοπών επιτοκίων. goldman

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές