Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια του μπλοκ να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την ασιατική χώρα.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουένταο και ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησαν σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο. Συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες, ανέφερε η ανακοίνωση χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες.

Κίνα: Πέντε κατηγορίες προϊόντων στην κόκκινη ζώνη των δασμών

Τι ανακοίνωσε η ΕΕ

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει επιβαρύνσεις έως και 48% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, τροφοδοτώντας τις εμπορικές εντάσεις με την ασιατική χώρα. Το μπλοκ έχει δρομολογήσει ένα πλήθος ερευνών κατά της Κίνας, επικαλούμενο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως οι μαζικές κρατικές επιδοτήσεις, ωθώντας το Πεκίνο να ανταποδώσει με μια κλιμακούμενη εκστρατεία απειλών που στοχεύει τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται την ώρα που ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα. Ο Χάμπεκ συναντήθηκε νωρίτερα το Σάββατο με τον Γουάνγκ και επανέλαβε την προθυμία της Ευρώπης να διεξαγάγει συζητήσεις σχετικά με τους δασμούς.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τώρα, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστούν πολλά ακόμη», δήλωσε ο Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στη Σαγκάη μετά τη συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών, για να συμπληρώσει ότι: «Αλλά τουλάχιστον αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που δεν ήταν δυνατό πριν. Γι’ αυτό το λόγο απόψε είναι μια καλή βραδιά αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και να αποφύγουμε έναν δασμολογικό πόλεμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή