Στην ιστορία των δύο χρηματιστηριακών αγορών που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές των ΗΠΑ, ο S&P 500 εκτοξεύεται σε νέα ρεκόρ που οδηγείται από μία μόνο εταιρεία, την Nvidia, ενώ οι λιγότερο σημαντικές εταιρείες πέφτουν και παραμένουν πολύ κάτω από τα υψηλά τους, σύμφωνα με την WSJ.

Nvidia: Ακάθεκτο ράλι ανόδου της μετοχής – Η πρόβλεψη για αξία 5 τρισ. δολαρίων

Ο δείκτης μικρότερων εταιρειών Russell 2000 έχει μειωθεί κατά 17% από την κορυφή του Νοεμβρίου 2021 και δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο φέτος.

Στον S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες, η μέση μετοχή είναι περίπου εκεί που ήταν στις αρχές του 2022 και περισσότερες από τις μισές από τις τρέχουσες συνιστώσες έχουν μειωθεί από τότε. Ακόμη χειρότερα, μόνο 198 κατάφεραν κέρδη αυτόν τον μήνα, ακόμη και όταν ο δείκτης έφτασε σε νέα ενδοημερήσια υψηλά στις 11 από τις 13 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Αυτή η συρρίκνωση της αγοράς προκαλεί ανησυχία μεταξύ των αναλυτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα ευρεία κέρδη από πολλές μετοχές – το λεγόμενο εύρος – καθιστούν μια ανοδική αγορά πιο βιώσιμη.

Tα τσιπ και η ανησυχία για τα επιτόκια

Στην πραγματικότητα, αυτό που δείχνει είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα που ωθούν τις μετοχές: η ζήτηση για τσιπ για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και η ανησυχία για την οικονομία και τα επιτόκια.

Το πρώτο οδήγησε την Nvidia, μια χούφτα άλλες μετοχές και την αγορά στο σύνολό της σε νέα υψηλά επίπεδα και έκανε την Nvidia την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Το δεύτερο έχει ωθήσει τις περισσότερες μετοχές προς τα κάτω, καθώς τα αδύναμα στοιχεία μειώνουν τις προσδοκίες για ανάπτυξη, ενώ η Fed συνεχίζει να ανησυχεί για τον πληθωρισμό.

Σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη ευρέων κερδών θέτει το ράλι σε κίνδυνο, αλλά για διαφορετικό λόγο από ό, τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι.

Η ανησυχία είναι ότι η αγορά εξαρτάται υπερβολικά από μία μόνο μετοχή, την Nvidia, η οποία από μόνη της αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των κερδών αυτού του μήνα στον S&P 500 πριν από την υποχώρηση της Πέμπτης και το 44% των κερδών από τις αρχές του 2022. Εάν η Nvidia σταματήσει να αποδίδει – επειδή η ζήτηση για τσιπ εξασθενεί, επειδή η διαφημιστική εκστρατεία AI τρέχει στην πραγματικότητα ή απλά επειδή όλοι την κατέχουν ήδη – ο δείκτης θα εξαρτάται από την υπόλοιπη αγορά. Και η υπόλοιπη αγορά είναι πολύ λιγότερο σταθερή.

Οι επενδυτές «αγοράζουν» τον S&P μέσω φθηνών και δημοφιλών ETF δεικτών επειδή θέλουν να κατανείμουν την έκθεσή τους σε πολλές εταιρείες. Προς το παρόν, αγοράζουν πολλούς κινδύνους AI ειδικά για τη Nvidia. Αυτό έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής, καθώς ο αγώνας AI οδήγησε σε εξαιρετική ζήτηση για τσιπ Nvidia, αλλά ο S&P κάνει πολύ λιγότερα για να διαφοροποιήσει τους κινδύνους από ό, τι στο παρελθόν.

Η Nvidia κρίνει την πορεία της αγοράς

Είναι πιθανό ότι η υπόλοιπη αγορά θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν η Nvidia σταματήσει. Ωστόσο, άλλες μετοχές που ενισχύονται από τις ελπίδες της AI είναι απίθανο να πάνε καλά εάν η Nvidia τα πάει άσχημα, επομένως τα κέρδη θα βασιστούν στις οικονομικά ευαίσθητες μετοχές εκτός των Big Tech. Και η Nvidia είναι τώρα τόσο μεγάλη που η πτώση των μετοχών της μπορεί να παρασύρει προς τα κάτω μια αγορά που διαφορετικά θα ήταν εντάξει, όπως την Πέμπτη, όταν ο S&P θα ήταν ανοδικός αν δεν ήταν η πτώση του κατασκευαστή τσιπ.

H άστατη αγορά και η εποχή της δυσπιστίας

Τα καλά νέα είναι ότι η αγορά είναι άστατη. Θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει από την ανησυχία για μια αδύναμη οικονομία πίσω στη σκέψη ότι η ανάπτυξη είναι ισχυρή, ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία είναι ανάμεικτα. Η εκτίμηση της Atlanta Fed για την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει επιστρέψει πάνω από το 3% σε ετήσια βάση, ένα πολύ καλό ποσοστό.

Ευτυχώς για όσους αγόρασαν παθητικά τον S&P 500, κάθε ανησυχία για την οικονομία έχει πνιγεί από τα τεράστια κέρδη για την Nvidia, την Apple και τη Microsoft – τα οποία έχουν προσθέσει περισσότερη αξία αυτό το μήνα από όλα τα άλλα μέλη του S&P μαζί.

Μπορεί πραγματικά να συνεχιστεί αυτό; Ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε ότι «ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της δυσπιστίας». Κλίνω προς το δεύτερο, αναφέρει ο συντάκτης της WSJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή