Η ισπανική Banco Santander SA αφαίρεσε το δημοφιλές λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, από τα smartphone που παρέχει στους υπαλλήλους της.  Η απόφαση είναι χαρακτηριστική αλλά και το πιο πρόσφατο σημάδι του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες περιορίζουν τις επικοινωνίες του προσωπικού.

Ο ισπανική τράπεζα κάλεσε πρόσφατα το προσωπικό της , στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, στα κεντρικά του γραφεία στη Μαδρίτη, να διαγράψει το μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ενημερωτικό site The Star Online.

Citi: Πώς θα είναι το τραπεζικό κατάστημα του μέλλοντος

Αν και η χρήση του λογισμικού είχε ήδη απαγορευτεί στο παρελθόν, ορισμένοι υπάλληλοι διατήρησαν τις εφαρμογές στα τηλέφωνά τους, αυξάνοντας την πιθανότητα να τις χρησιμοποιούν ακόμα και αυτο ήταν τελικά που ώθησε την τράπεζα να λάβει μέτρα και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

«Η Santander έχει καλά καθορισμένα πρωτόκολλα σχετικά με τη χρήση των καναλιών επικοινωνίας και τηρεί τις συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις σε κάθε μία από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος μέσω email.

Ρυθμιστικές αρχές

Η καμπάνια της Santander έρχεται εν μέσω ενός κύματος μεγάλων ρυθμιστικών προστίμων στις ΗΠΑ λόγω της αποτυχίας των τραπεζών να παρακολουθούν σωστά τις επικοινωνίες των εργαζομένων μέσω μη εξουσιοδοτημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να διερευνηθούν παραπτώματα ή αδικοπραξίες όταν οι εταιρείες αποτυγχάνουν να αποθηκεύσουν αρχεία.

Ο Γκουρμπίρ Γκριούαλ, ο διευθυντής επιβολής της SEC, έθεσε τα λάθη της τήρησης αρχείων των εταιρειών ως προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021. Το συνολικό ποσό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για το ζήτημα υπερβαίνει πλέον τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Οι εκτεταμένες έρευνες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει μια πιο σκληρή προσέγγιση σε πολλές τράπεζες παγκοσμίως.

Ορισμένοι έχουν επιβάλει πρόστιμα ή ακόμη και απολύσεις σε προσωπικό που κατηγορείται ότι επικοινωνεί μέσω μη εξουσιοδοτημένων καναλιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας