
Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ξεκινάει η Κομισιόν για επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
«Απειλείται η Γαλλία με ένα σενάριο όπως αυτό της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης;» διερωτάται η tageszeitung, συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των δύο κρατών. «Υψηλή ανεργία, σημαντικά μειωμένο εισόδημα για τα νοικοκυριά ιδίως στις φτωχότερες οικογένειες, περισσότερα περιστατικά φυματίωσης, διασπορά του HIV, κατάθλιψη και αυτοκτονίες, σχεδόν διπλάσιες θνησιγένειες σε σύγκριση με άλλες περιόδους: Έτσι έμοιαζε η Ελλάδα κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης εξαιτίας και των αυστηρών μέτρων λιτότητας της ΕΕ, με τη χώρα να χάνει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης».
Γαλλία: «Ενός κακού μύρια έπονται» – Η ΕΕ προειδοποιεί για το χρέος
Θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση και στη Γαλλία; Να επέλθει δηλαδή «κοινωνική κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και να καταστραφεί η διεθνής εικόνα της χώρας;»
Η taz εκτιμά πως κάτι τέτοιο αποκλείεται. Ωστόσο «η Γαλλία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Και αυτή θα είναι μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην εσωτερική πολιτική». Και με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις εκλογές προ των πυλών η Γαλλία, «που άλλοτε ήταν παράγοντας σταθερότητας στην ΕΕ, μπορεί να μετατραπεί τώρα σε ταραχοποιό στοιχείο».
Όπως φαίνεται και από τις εξαγγελίες του ηγέτη του ακροδεξιού RN, Ζορντάν Μπαρντελά, η αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή «οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται πρωτίστως για μία ενδεχόμενη προσπάθεια υπονόμευσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όλα αυτά ακούγονται ανησυχητικά. Όμως η Γαλλία δεν απειλείται να ακολουθήσει τον άλλοτε δρόμο της Ελλάδας. Η ΕΕ είναι πολύ ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο για να συμβεί κάτι τέτοιο», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Πηγή: DW


Latest News

Έρχεται το επόμενο κύμα απολύσεων ομοσπονδιακών υπαλλήλων - Και θα είναι ακόμη πιο βάναυσο
Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να καρατομηθούν πάραυτα

Οι κρυφοί κίνδυνοι που εγκυμονούν τα οικογενειακά γραφεία
Οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης περιουσίας για τους υπερπλούσιους διαχειρίζονται πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Οι επικριτές λένε ότι είναι ανοιχτοί σε κατάχρηση

Δασμοί ή μποϊκοτάζ; Η αντίδραση της Jack Daniel's
Η μητρική του Jack Daniel's, Brown-Forman, πλήττεται από την απόφαση να μην πωλείται στον Καναδά το διάσημο bourbon

Ήρθε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κατασκόπων; Τι ζητά η Γερμανία
Το «καμπανάκι» από τη Γερμανία για τον κίνδυνο της Ευρώπης - Ο ρόλος της CIA και η πρόταση για τα «Euro Eyes»

Γιατί βγαίνει από το χρηματιστήριο η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ
Η Walgreens ήρθε σε συμφωνία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Sycamore Partners

Η Ευρώπη είναι «εξαρτημένη» από τα φάρμακα - Οι κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα
Γιατί η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων ως δευτερεύον ζήτημα

Χωρίς τέλος οι συνέπειες των δασμών Τραμπ - Πόσο διαρκούν τελικά οι εμπορικοί πόλεμοι;
Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα κοστίζουν χρήματα στις επιχειρήσεις - Ο αντίκτυπος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα

ΕΕ – Όμιλος ΕΤΕπ: Θεμέλια για μια νέα πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα για οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση.
Το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή και Βιώσιμη Στέγαση που έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ

Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» τα σούπερ μάρκετ - Τι φέρνει η συρρίκνωση των κερδών
Τι συμβαίνει με τους λιανέμπορους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι νέοι στόχοι των σούπερ μάρκετ και το «ιερό δισκοπότηρο» της αγοράς

Θετικά τα αποτελέσματα για τη Macy's - Δυσοίωνες οι προοπτικές
Γιατί η Macy's «κρατά μικρό καλάθι», πίσω από το σχέδιο που έχει θέσει για το μέλλον ο διευθύνων σύμβουλός της, Τόνι Σπρινγκ