Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, επηρεάζουν την προσφορά και διατηρούν υψηλά τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ινδία.

Ειδικότερα, παρέμενε περίπου στο 8% σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 2023 και είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα, παρά την πρόωρη άφιξη των μουσώνων και τις παραπάνω προβλέψεις για κανονικές βροχοπτώσεις.

Κεντρικές τράπεζες: Οι μειώσεις επιτοκίων παίρνουν παράταση

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού καλαθιού τιμών καταναλωτή, διατήρησαν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4%, εμποδίζοντάς την να μειώσει τα επιτόκια, σημειώνει το Reuters.

Οι καιρικές συνθήκες

Μια ξηρασία πέρυσι και ένα συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα έχουν μειώσει σημαντικά τις προμήθειες τροφίμων όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων και η μείωση των δασμών στις εισαγωγές είχαν μικρή επίδραση.

Αν και τα αποθέματα λαχανικών γενικά μειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η φετινή μείωση είναι πολύ πιο έντονη. Οι θερμοκρασίες σχεδόν στη μισή χώρα εκτοξεύονται 4-9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές, αλλοιώνοντας τα συγκομισμένα και αποθηκευμένα λαχανικά και εμποδίζοντας τη φύτευση καλλιεργειών όπως τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

Οι αγρότες συνήθως προετοιμάζουν σπορόφυτα λαχανικών πριν από τις βροχές των μουσώνων την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και τα μεταφυτεύουν στα κύρια χωράφια μετά.

Ωστόσο, φέτος, η υπερβολική ζέστη και η λειψυδρία έχουν διαταράξει τόσο τη φύτευση δενδρυλλίων όσο και την αναφύτευση, επιδεινώνοντας περαιτέρω την έλλειψη λαχανικών.
Ο ετήσιος μουσώνας, από τον οποίο εξαρτάται η γεωργική παραγωγή της Ινδίας, έφτασε νωρίς στο νότιο άκρο της χώρας και προχώρησε γρήγορα για να καλύψει τη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, αυτή η αρχική δυναμική σύντομα υποχώρησε, με αποτέλεσμα ένα έλλειμμα βροχοπτώσεων 18% μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.

Μείωση των αποθεμάτων σιταριού

Οι τιμές των λαχανικών αναμένεται να πέσουν από τον Αύγουστο και μετά, εάν ο μουσώνας αναβιώσει και καλύψει ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, οι πλημμύρες ή μια παρατεταμένη ξηρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα μπορούσαν να διαταράξουν τον κύκλο παραγωγής.

Οι τιμές του γάλακτος, των δημητριακών και των οσπρίων είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα λόγω των στενών προμηθειών. Τα αποθέματα σιταριού μειώνονται και η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε σχέδια για εισαγωγή σιτηρών, κάτι που θα επιτρέψει στις τιμές του σιταριού να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι τιμές του ρυζιού ενδέχεται να αυξηθούν καθώς η κυβέρνηση αύξησε την Τετάρτη την ελάχιστη τιμή στήριξης ή τιμή αγοράς του ρυζιού paddy κατά 5,4%. Οι προμήθειες οσπρίων, επηρεάστηκαν σοβαρά από την περσινή ξηρασία και δεν θα βελτιωθούν έως ότου συγκομιστούν οι καλλιέργειες της νέας σεζόν.

Οι τιμές της ζάχαρης είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές καθώς η παραγωγή της επόμενης σεζόν αναμένεται να μειωθεί λόγω χαμηλότερης φύτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου
Επικαιρότητα |

Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Η παραγωγή και η παράδοση του συνόλου των ως άνω σταθερών μεταλλικών βάσεων στήριξης για το ανωτέρω Φ/Β Πάρκο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους