Η υπόθεση της Η&M με τα 48ωρα λουκέτα που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο κεντρικό της κατάστημα στην Αθήνα και σε άλλα τέσσερα που βρίσκονται σε πόλεις της περιφέρειας, λόγω μη διαβίβασης χιλιάδων αποδείξεων στο σύστημα myDATA, φέρνει στην επιφάνεια δύο σημαντικά ζητήματα: Το ένα αφορά τη διαδικασία διαβίβασης δεδομένων, όπου είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εκδίδεται απόδειξη να το πράξουν και το άλλο, που είναι πολύ πιο ουσιαστικό, είναι αν αυτά τα στοιχεία που δεν έχουν διαβιβαστεί στο σύστημα myDATA έχουν περαστεί στα «βιβλία» της επιχείρησης, αν έχουν καταγραφεί ως έσοδα και αν έχουν ληφθεί υπόψη για την υποβολή των μηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και φυσικά αν έχει καταβληθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί στις πραγματικές συναλλαγές που καταγράφονται μέσω των ταμειακών μηχανών.
Τι συμβαίνει με την H&M; Οι «ύποπτες» χρεώσεις της μητρικής και η διοίκηση… από κατοίκους εξωτερικού
Η H&M
Η πολυεθνική εταιρεία, σε απάντηση της σε σχετικό ερώτημα που απέστειλε ο O.T. σχετικά με τα λουκέτα που επέβαλε η ΑΑΔΕ σε καταστήματά της, αναφέρει τα εξής: «Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από χθες τέσσερα καταστήματά μας στον Βόλο, την Καλαμάτα, τη Ρόδο και τη Γλυφάδα παραμένουν κλειστά για 48 ώρες, έως τις 22 Ιουνίου, σε συνέχεια των ελέγχων από τις Eλληνικές Φορολογικές Αρχές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τεχνικού προβλήματος στο σύστημά μας, που επηρέασε μόνο τη διαβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τόσο οι τοπικές ομάδες όσο και οι ομάδες μας στο εξωτερικό, εργάζονται συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τον τεχνικό μας πάροχο. Διερευνούμε, με την υποστήριξη τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων, τι μπορεί να έχει προκαλέσει το τεχνικό πρόβλημα. Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούμε και να συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους Νόμους και τους φορολογικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε στη διάθεση των Ελληνικών Φορολογικών Αρχών, σεβόμενοι απόλυτα τον θεσμικό τους ρόλο».
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και τι δεν απαντά η πολυεθνική
Ωστόσο, η εταιρεία δεν απαντάει ξεκάθαρα αν όλα αυτά τα στοιχεία, που δεν έχουν διαβιβαστεί στο σύστημα myData της ΑΑΔΕ, έχουν περαστεί στα λογιστικά της βιβλία και έχουν καταγραφεί ως έσοδα ώστε σε μηνιαία βάσει να έχει αποδοθεί σωστά ο ΦΠΑ.
Αν είναι απλώς θέμα διατύπωσης της απάντησης, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πολύ εύκολα θα διαπιστώσουν αν τελικά αυτές οι αποδείξεις «κόβονταν» μέσω των ταμειακών μηχανών και στη συνέχεια τα στοιχεία των συναλλαγών καταγράφονταν στα ηλεκτρονικά βιβλία της επιχείρησης και άρα έχει αποδοθεί σωστά ο ΦΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και να ασκηθούν ακόμη και ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νέα αυστηρότερη νομοθεσία και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ποινικό αδίκημα θεωρούνται οι εξής περιπτώσεις φοροδιαφυγής:
- Η απόκρυψη φορολογητέας ύλης που έχει ως συνέπεια να μην καταβληθεί στο Δημόσιο ποσό φόρου άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος
- Η απόκρυψη φορολογητέας ύλης που έχει ως συνέπεια να μην αποδοθεί στο Δημόσιο ποσό ΦΠΑ μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
- Η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, καθώς και η έκδοση ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Όσον αφορά στις ποινές, αυτές πλέον διαμορφώνονται ως εξής:
- Ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 έτη, για έγκλημα φοροδιαφυγής αντί των ποινών από 5 έως 15 έτη που προβλεπόταν, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν καταβλήθηκε υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος το ποσό των 100.000 ευρώ, εφόσον αφορά Φ.Π.Α., ή το ποσό των 150.000 ευρώ εάν αφορά σε φόρο εισοδήματος ή άλλη κατηγορία φόρου, τέλος ή εισφορά.
- Σε περίπτωση που το ποσό μη απόδοσης ΦΠΑ είναι μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ και μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ για άλλες κατηγορίες φόρων, θα ισχύει η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και θα φυλακίζεται για ένα διάστημα.
Τα λουκέτα
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε έβαλε λουκέτο 48 ωρών στο κατάστημα της πολυεθνικής εταιρείας στο Σύνταγμα γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της δεν διαβίβασε πάνω από 21.000 αποδείξεις. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επισκέφθηκαν το κατάστημα με βάση τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους στα tablets τους από το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive που βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και εντόπισαν ταμειακές μηχανές που είχαν σταματήσει τη διασύνδεση τους με το σύστημα myDATA για σχεδόν ένα εξάμηνο. Το συγκεκριμένο κατάστημα, από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 12 Ιουνίου της φετινής χρονιάς, έκοψε, αλλά δεν διαβίβασε 21.100 αποδείξεις, αξίας 576.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 111.500 ευρώ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος, και στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές εξετάζουν και τις κινήσεις και άλλων καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας ρούχων, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και εκεί αντίστοιχες παραβάσεις.
Λίγες ημέρες μετά τον αρχικό έλεγχο, άλλα τέσσερα καταστήματα της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος; Και αυτά εξέδιδαν, αλλά δεν διαβίβαζαν αποδείξεις στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της Αρχής, συνεχίζοντας τον έλεγχο στα υποκαταστήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα, βρήκαν τα εξής:
- Στην Γλυφάδα, από τις 24/01 έως τις 24/06, δεν είχαν διαβιβαστεί 33.800 αποδείξεις, καθαρής αξίας 835.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 201.000 ευρώ. Πλέον του λουκέτου, επιβλήθηκε πρόστιμο 101.500 ευρώ.
- Στην Καλαμάτα, από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, δεν είχαν διαβιβαστεί 12.600 αποδείξεις, καθαρής αξίας 263.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 63.000 ευρώ. Το πρόστιμο φτάνει τα 32.000 ευρώ.
- Στον Βόλο, την τελευταία τριετία, δεν είχαν διαβιβαστεί 125.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 562.000 ευρώ. Το πρόστιμο έφτασε τα 281.000 ευρώ.
- Στην Ρόδο, από τις 30/01 έως τις 15/06, δεν είχαν διαβιβαστεί 5.300 αποδείξεις, καθαρής αξίας 125.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 30.000 ευρώ. Το πρόστιμο έφτασε τα 15.000 ευρώ.
Ο ΦΠΑ
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν αρχίσει έλεγχο στα βιβλία της εταιρείας, ώστε να καταγράψουν τη συνολική φορολογική συμπεριφορά της. Όπως αναφέρουν στον Ο.Τ. έμπειροι φοροτεχνικοί «αν από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ προκύψει ότι στις μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ έχουν καταχωριστεί όλα τα δεδομένα των συναλλαγών τότε ουσιαστικά η παράβαση είναι τεχνικής φύσεως και δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής. Αν όμως διαπιστωθεί ότι οι αποδείξεις έχουν κοπεί κανονικά αλλά δεν έχουν περάσει στα βιβλία της εταιρείας και δεν έχουν αποδοθεί οι νόμιμοι φόροι τότε η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωποι με το νέο αυστηρότερο νόμο κατά της φοροδιαφυγής».
Latest News
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση