Attica Bank

Μετά τα placement στις συστημικές τράπεζες (πλην του 18% της Εθνικής) το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην Attica Bank.

Και φυσικά στην επικείμενη συγχώνευση της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η κίνηση αυτή θα είναι η απαρχή για τη δημιουργία του περιβόητου 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Η κυρία Ελένη Βρεττού

Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή στάθηκε η πρόσκληση της Attica Bank προς τους μετόχους της για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου και πέραν της καθιερωμένης ατζέντας για την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2023, της έκθεσης των αποδοχών κλπ. αξία θα έχει η τοποθέτηση της CEO κυρίας Ελένης Βρεττού.

Οι μέτοχοι αναμένουν είτε από την εισήγηση της είτε από τις απαντήσεις που θα δώσει σε ερωτήσεις τους,  κάτι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Για να δούμε…

Συμφωνία

Πάντως, μαθαίνω ότι οι μέτοχοι ΤΧΣ, Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, δουλεύουν πυρετωδώς το σχέδιο της μεταξύ τους συμφωνίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η ίδια πηγή μου λέει ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχει κλείσει το θέμα, ώστε τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ.

Βέβαια, για το ακριβές ποσό – κάποιοι το προσδιορίζουν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ – προϋπόθεση αποτελεί και η ολοκλήρωση της υπόθεσης των «κόκκινων» δανείων. Κι εκεί όλοι αναμένουν το πόρισμα της DBRS…

Το καλοκαίρι λοιπόν για τους μετόχους της τράπεζας, όλοι προβλέπουν ότι θα είναι θερμό…

Συνωστισμός

Πέρα, όμως, από τους μετόχους της Attica Bank, μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα δουλεύει και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ήδη στον προθάλαμο του γραφείου, στην πλατεία Συντάγματος, συνωθούνται οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανεμπορίου. Συναντάται με τον έναν μετά τον άλλο. Από τον κ. Γιάννη Μασούτη και τον κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη – της Μετρό ΑΕΒΕ και πρόεδρο της ΕΣΕ – μέχρι τους εκπροσώπους της ΑΒ Βασιλόπουλος, τον κ. Νίκο Λαβίδα μέχρι την Lidl Hellas, την Πέντε ΑΕ («Γαλαξία») και τους επικεφαλής της αλυσίδας Κρητικός.

Το μήνυμα

Από τους κυρίαρχους του οργανωμένου λιανεμπορίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ζητάει δύο πράγματα: πρώτον, να μειωθούν οι τιμές σε ορισμένα βασικά προϊόντα και δεύτερον, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο «αρνητικός πληθωρισμός»! Τώρα πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν είναι ακόμη σαφές, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Και η προτροπή «ρίξτε τις τιμές» δεν είναι τίποτ΄ άλλο από μία προτροπή!

Να γνωριστούμε…

Εν πάση περιπτώσει ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων είναι περισσότερο, για λόγους γνωριμίας και χρησιμοποιούνται για να σταλεί ένα συγκεκριμένο μήνυμα: μαζί μας δεν έχετε ξεμπερδέψει ακόμη! Λέει η κυβέρνηση! Εχω την εντύπωση ότι το μήνυμα έχει ληφθεί. Στο ένα σκέλος της αγοράς! Διότι υπάρχει και το δεύτερο, που είναι η βιομηχανία τροφίμων. Δηλαδή οι παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες που ανήκουν στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Οι ελληνικές κι οι πολυεθνικές

Να σας επισημάνω μόνο ότι ενώ στο κλάδο του λιανεμπορίου, εκτός από δύο αλυσίδες, οι υπόλοιπες ανήκουν σε ελληνική ιδιοκτησία, στον ΣΕΒΤ τα πράγματα είναι αντίστροφα. Εκεί τον κυρίαρχο ρόλο – επί της αγοράς κι όχι μόνο στα διοικητικά – τον έχουν οι πολυεθνικοί όμιλοι.

Μία δύσκολη σχέση

Ακριβώς αυτοί τους οποίους έχει στοχοποιήσει από καιρού ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η ΔΙΜΕΑ. Και οι οποίες έχουν φιλοδορηθεί με πρόστιμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – οι περισσότερες εξ αυτών! Και είναι περισσότερο by the book στις συναντήσεις τους. Λάβετε υπόψη σας επίσης πως οι επικεφαλής τους είναι μάνατζερς και τα όρια αυτονομίας τους είναι περιορισμένα – τα emails πηγαίνουν κι έρχονται με τα κεντρικά ανά την Ευρώπη.

Θα μειώσουν τις τιμές;

Δεν ξέρω αν θα πέσω έξω αλλά η αίσθηση μου είναι πως ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων δεν θα είναι τόσο εύκολος! Δηλαδή αν έχω καταλάβει καλά, σύμφωνα με την κυβερνητική προτροπή οι πολυεθνικοί όμιλοι θα πρέπει να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους και να μειώσουν direct τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Λίγο απίθανο μου φαίνεται, αλλά εν πάση περιπτώσει ας μην προτρέχω….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories