Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία γνωρίζουν χωρίς προηγούμενο αύξηση στην τουριστική κίνηση ενώ οι Αμερικανοί τουρίστες είναι οι στυλοβάτες του τουρισμού. Οι χώρες αυτές οι οποίες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τώρα πατάνε πιο βαθιά το γκάζι της ανάπτυξης χάρη στην αύξηση του τουρισμού, η οποία μάλιστα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε Αμερικανούς τουρίστες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που συγκέντρωσε η Wall Street Journal. Μόνο το Μάιο ξεκίνησαν για ταξίδι στην Ευρώπη 2,32 εκατ Αμερικανοί, δείχνουν τα στοιχεία αυτά.
Αγίου Πνεύματος: Το τοπ-5 των πιο δημοφιλών προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό
Οι Αμερικανοί τουρίστες παίρνουν ώθηση από το δολάριο
Το ισχυρό δολάριο και η μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας όπως καταγράφεται μετά από χρόνια της πανδημίας Covid-19, έχει κάνει πολλούς Αμερικανούς που μέχρι τώρα έκαναν διακοπές μόνο στις ΗΠΑ, να επισκέπτονται τώρα την Ευρώπη.
Τα αυξημένα τουριστικά έσοδα στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες τις Μεσογείου έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν γεμίσει τα κρατικά ταμεία με έσοδα. Σήμερα η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν φτάσει να συνεισφέρουν μεταξύ του 25% και του 50% της ανάπτυξης της ευρωζώνης, δείχνουν στοιχεία που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Ειδικά στην Ελλάδα, έως το 44% των θέσεων εργασίας θεωρείται ότι συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ η Ισπανία αναδύεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει επίσης και η Πορτογαλία.
Αντίθετα χώρες όπως η Γερμανία που μεσουράνησαν οικονομικά τη δεκαετία του 2010 λόγω των τεράστιων εξαγωγών και τις βιομηχανικής δύναμης, σήμερα αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις. Ως σύγκριση αναφέρεται πως το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% μεταξύ 2019 και 2024, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% για τη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κυβέρνηση κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ πέρυσι και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 95% φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Αισιοδοξία αλλά και καμπανάκια
Βέβαια δεν παρουσιάζονται όλα ρόδινα αφού ο τουρισμός δεν είναι η λύση για τα πάντα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δημιουργεί και σημαντικά προβλήματα για τους ντόπιους.
Βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι λαμπρές και οι κυβερνήσεις κοιτάζουν να επωφεληθούν από αυτές. Όμως όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, κάτοικοι των χωρών αυτών και πολιτικοί αρχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της τάσης σε μακροχρόνιο επίπεδο.
Τα πρώτα μηνύματα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν. Στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές ειδικά σε Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα, οι τιμές στα ενοίκια και για την αγορά ακινήτων έχουν φτάσει στα ύψη προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από ντόπιους οι οποίοι μένουν σε πολλές περιπτώσεις εκτός αγοράς.
Η αυξημένη εστίαση μιας οικονομίας στον τουρισμό μπορεί να ενέχει κινδύνους εάν δεν ανθούν κι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως σημειώνει η WSJ στην ανάλυσή της. Κι αυτό επειδή ο τουρισμός αποφέρει μεν γρήγορο κέρδος αλλά παραμένει δραστηριότητα με χαμηλή παραγωγικότητα. Άλλος μεγάλος κίνδυνος που προσδιορίζεται είναι ότι επειδή πολλοί εργαζόμενοι στρέφονται στον τουρισμό, δεν πάνε να δουλέψουν σε πιο κερδοφόρους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Το ίδιο γίνεται και με επενδυτικά κεφάλαια.
Η αμερικανική εφημερίδα εγείρει το ερώτημα εάν η αναδυόμενη «οικονομία των μουσείων» της Ευρώπης –όπως την ονομάζει- μπορεί να υποστηρίξει τη διαρκή δημιουργία πλούτου και να στηρίξει τα αρκετά γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας «που έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Επιπλέον εγείρεται και το ερώτημα του τι θα μπορούσε να γίνει εάν μειωνόταν ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη λόγω υποχώρησης της αξίας του δολαρίου ή άλλων παραγόντων.
Latest News
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων