Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κολλήσει σε ένα τρενάκι τρόμου που προκαλείται από τη «μητέρα όλων των σοκ», καθώς η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης από την πανδημία εξακολουθεί να αναστατώνει τις αγορές ενέργειας, λέει ο Κένεθ Ρόγκοφ, κορυφαίος οικονομολόγος.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επεσήμανε την άγρια ​​βόλτα που έχουν κάνει οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές της ενέργειας να βυθίζονται στον απόηχο της πανδημίας και να εκτοξεύονται όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Business Insider.

Υδρογονάνθρακες: Αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Το αργό πετρέλαιο Brent έπεσε έως και 14 δολάρια το βαρέλι το 2020 πριν φτάσει στο ανώτατο όριο των 133 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο του 2022. Παρόμοιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 1,77 δολαρίων το γαλόνι το 2020 προτού κορυφωθούν περίπου τα 5 δολάρια το γαλόνι το 2022, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, με το Brent να διαπραγματεύεται περίπου 80 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές του φυσικού αερίου να μειώνονται σε περίπου 3 δολάρια το γαλόνι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους φόβους μιας επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ και στις πιθανές επιπτώσεις στη ζήτηση.

Ανοδικές οι τιμές μακροπρόθεσμα

Όμως, μακροπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα – και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να δέχονται μεγάλες περιόδους αστάθειας καθώς το άνευ προηγουμένου σοκ από την πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά.

“Όταν υπάρχει ενεργειακό σοκ, μπορεί να χρειαστεί μια τεράστια αλλαγή τιμής για να εκκαθαριστεί η αγορά. Και η πανδημία ήταν η μητέρα όλων των σοκ, επιφέροντας τη μεγαλύτερη διαρκή αλλαγή στη ζήτηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε ο Ρόγκοφ.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμήθηκε ότι είχε αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Μέχρι το 2050, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και 42%, σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού.

Χρόνια έως ότου αποδώσουν οι τωρινές επενδύσεις

Περισσότεροι ενεργειακοί γίγαντες επενδύουν για να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να βλέπουν μεγα-συγχωνεύσεις πετρελαϊκών άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επηρεάσουν την αγορά αυτές οι επενδύσεις το χρόνιο πρόβλημα υποπροσφοράς του κλάδου, προειδοποίησαν ορισμένοι ειδικοί — πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές πιθανότατα ανεβαίνουν υψηλότερα προς το παρόν.

“Μακροπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξηθούν εκτός εάν οι επενδύσεις αυξηθούν απότομα, κάτι που φαίνεται απίθανο με βάση τις τρέχουσες κατευθύνσεις πολιτικής. Οι κλυδωνισμοί προσφοράς και ζήτησης πιθανότατα θα συνεχίσουν να ταράζουν την αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε ο Ρόγκοφ.

Η υψηλότερη ζήτηση αργού ήταν ένα όφελος για τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, με την παραγωγή να φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών το 2023, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη όρεξη του κόσμου για αργό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι θα παράγουν κατά μέσο όρο 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και 13,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025, προσβλέποντας σε νέα ρεκόρ για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities