Επί μια δωδεκαετία το Πεκίνο κατείχε τα σκήπτρα δανεισμού μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Τώρα το Ριάντ ζήλεψε αυτή την δόξα και η Σαουδική Αραβία έχει εκτοπίσει την Κίνα ως τον πιο παραγωγικό εκδότη διεθνούς χρέους, σπάζοντας την 12ετή πορεία του Πεκίνου στην κορυφή.
Τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων ομολόγων τόσο από κυβερνήσεις όσο και από εταιρείες φέτος αποκαλύπτουν ότι το βασίλειο δανείζεται με ρυθμό ρεκόρ καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές χρέους αρχίζουν να στηρίζουν το σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το «Όραμα 2030». Οι Κινέζοι δανειολήπτες, από την άλλη πλευρά, είναι μάρτυρες μιας φρενίτιδας αγορών στα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα και έχουν επιβραδύνει τις διεθνείς εκδόσεις σε έναν από τους πιο αργούς ρυθμούς των τελευταίων ετών, σημειώνει to Bloomberg.
Αναδυόμενες αγορές: Έρχονται οι αρκούδες σε ομόλογα και νομίσματα;
Το ότι ξεπέρασε την Κίνα έχει σημασία για τη Σαουδική Αραβία – η οποία έχει το 1/16 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ασιατικής χώρας και την επιθυμία να γίνει παγκόσμιος επιχειρηματικός κόμβος μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν βελτίωση του κλίματος καθώς το Ριάντ αναζητά χρηματοδότηση για έργα ώστε να διαφοροποίησει την οικονομία του από το πετρέλαιο και να αναβαθμίσει τη θέση του ως σύνδεσμο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές βιώνουν επίσης μια επιτυχημένη χρονιά για την έκδοση ομολόγων, εν μέσω πτώσης του κόστους δανεισμού και κυνηγιού για προσοδοφόρες αποδόσεις.
«Το αίσθημα για τα ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ υγιές», δήλωσε ο Απόστολος Μπάντης, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής στην Union Bancaire Privee Ubp SA με έδρα τη Ζυρίχη, συμπληρώνοντας ότι «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βασίλειο έχει γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων αναδυομένων αγορών λόγω των μεγάλων αναγκών χρηματοδότησης για μεγάλα έργα υποδομής».
Αύξηση πωλήσεων 8% για Σαουδαραβικά ομόλογα
Οι πωλήσεις ομολόγων από οντότητες της Σαουδικής Αραβίας έχουν αυξηθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος και ξεπέρασαν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ αυτού του συνόλου, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για σουκούκ [ένα όργανο συμβατό με τη σαρία που μοιάζει με ομόλογα που χρησιμοποιείται στην ισλαμική χρηματοδότηση] σε δολάρια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το βασίλειο εργάζεται για να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα βοηθήσουν στην κάλυψη ενός αναμενόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Αναμένει ότι οι συνολικές δραστηριότητες χρηματοδότησης για το έτος θα φτάσουν περίπου τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του Οράματος 2030. Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει στραφεί στην αγορά ομολόγων σε τέτοια κλίμακα, εν μέρει επειδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται των στόχων τους, ενώ τα έσοδα από το πετρέλαιο έχει τσακιστεί από τις περικοπές της προσφοράς.
Ο δανεισμός του έθνους προκαλεί ήδη προσοχή από ορισμένους διαχειριστές χρημάτων. Η Barclays Plc υποβάθμισε την κρατική πίστωση της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη την «επαναλαμβανόμενη» έκδοση ομολόγων, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
«Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό έκδοσης ομολόγων για πάρα πολύ καιρό, καθώς αυτό θα αρχίσει να έχει αντίκτυπο στα θεμελιώδη μεγέθη και το κόστος χρηματοδότησής της», δήλωσε ο Μπάντης της UBP.
Συνολικά, οι διεθνείς πωλήσεις ομολόγων αναδυομένων αγορών αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με πέρυσι στα 291 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο για συγκρίσιμες περιόδους από το 2021. Η επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα αναδυομένων αγορών — κρατικά και εταιρικά μαζί — αντί για κρατικά ομόλογα είναι τώρα περίπου 266 μονάδες βάσης , κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 336 μονάδων βάσης, σύμφωνα με δείκτη Bloomberg.
Πτωτικό μερίδιο της Κίνας
Εν τω μεταξύ, η China Development Bank στο Πεκίνο και οι κινεζικές εταιρείες πούλησαν μαζί 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα σε δολάρια και ευρώ φέτος. Αυτή είναι μια πτώση 68% από τις μέσες πωλήσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας για αυτήν την περίοδο για το έτος από το 2019. Η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα μόνο το 8,1% του δανεισμού των αναδυόμενων αγορών, πολύ μακριά από το 2017, όταν αντιπροσώπευε το ένα τρίτο του συνόλου με 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αντίθεση με την τάση των ομολόγων σε δολάρια, η χώρα είναι μάρτυρας άνευ προηγουμένου έκδοσης ομολόγων σε τοπικό νόμισμα καθώς το κόστος δανεισμού πέφτει σε ιστορικό χαμηλό.
Latest News
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035