Είκοσι δύο χρόνια μετά την απροσδόκητη παρουσία του Ζαν-Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών – ένα εκλογικό σοκ που έβγαλε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας –, η απειλή να ανέλθει η Ακροδεξιά στην εξουσία επιστρέφει.

Στις 9 Ιουνίου, οι γάλλοι ψηφοφόροι έδωσαν στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν μια άνευ προηγουμένου νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το κόμμα της κέρδισε με 31,5%, διπλάσιες ψήφους από την κεντρώα συμμαχία που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Μια ξεχωριστή ακροδεξιά λίστα με επικεφαλής την ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, κέρδισε επιπλέον 5% των ψήφων.

Λες και αυτό δεν ήταν αρκετό, ο ταπεινωμένος Μακρόν βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει την ήττα του σε πλήρη κρίση διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Ενας νέος πρωθυπουργός θα διοριστεί μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και, δεδομένης της κατάρρευσης των κεντρώων του Μακρόν, υπάρχει πιθανότητα η Ακροδεξιά να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ισως η στρατηγική του είναι να αφήσει το RN να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ελπίζει ότι η έκθεση στον ρεαλισμό της διακυβέρνησης θα απογοητεύσει την κοινή γνώμη ώστε η Ακροδεξιά να χάσει στις προεδρικές εκλογές του 2027. Οπως και να ΄χει, ο Μακρόν δείχνει παραληρηματικά περήφανος για τη σκακιστική του κίνηση. Η «Monde» ανέφερε μια ιδιωτική συνομιλία την επομένη των ευρωεκλογών, στην οποία ο πρόεδρος καυχήθηκε επειδή «έριξε μια χειροβομβίδα» στην Ακρα Δεξιά και είπε ότι είχε σχεδιάσει αυτή την τακτική «εβδομάδες πριν». Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε την ιστορία.

Είναι πραγματικά αυτή η στιγμή για ένα τέτοιο στοίχημα, μόνο και μόνο για να δοθεί προτεραιότητα στην κληρονομιά του Μακρόν; Τρεις εβδομάδες είναι μια απερίσκεπτα σύντομη προεκλογική εκστρατεία, δεδομένου του τι διακυβεύεται και του χάους που μπορεί να επικρατήσει. Και όποιες και αν είναι οι προθέσεις του, η επιλογή να συμπεριφέρεται στη χώρα σαν τραπέζι ρουλέτας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα εκατομμυρίων Γάλλων. Πώς πιστεύει ότι νιώθουν αυτοί που είναι πιο πιθανό να γίνουν οι κύριοι αποδιοπομπαίοι τράγοι μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία ενός κόμματος που συνιδρύθηκε από απολογητές των Ναζί – συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει καταδικαστεί τρεις φορές για την απόρριψη του Ολοκαυτώματος ως «λεπτομέρειας» της Ιστορίας;

Διαλύοντας τη Βουλή μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μακρόν πρόσφερε στην Ακροδεξιά μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της στο κοινοβούλιο και, ενδεχομένως, να κυβερνήσει τη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο παίζει επίτηδες με τις ζωές μας. Πολλοί από εμάς – γυναίκες, μαύροι, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, μειονότητες – γνωρίζουμε πόσο συγκεκριμένες και βίαιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εκλογής.

Η Rokhaya Diallo είναι γαλλίδα δημοσιογράφος, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts