Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, ο τιτάνας των hedge funds Steve Cohen και ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου του Harry Schwefel κάθισαν στριμωγμένοι στην πολυάσχολη αίθουσα συναλλαγών της SAC Capital. Ο Schwefel σκεφτόταν πώς η τύχη είχε συμβάλλει στην άνοδό του στην εταιρεία. Η αντίδραση του Cohen: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι μόνο τύχη πια», σύμφωνα με το Bloomberg.

Κακάο: Το ράλι στις τιμές γεμίζει τις τσέπες των funds και των αγροτών [γράφημα]

Σήμερα απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Το δίδυμο προχώρησε και δημιούργησε μία στρατιά κορυφαίων ταλέντων στον κλάδο των hedge funds – σύμφωνα με τα λόγια του Cohen, παίρνοντας ανθρώπους που θα κατατάσσονταν ως «εννέα» και κάνοντάς τους τέλειους 10άρηδες. Το αποτέλεσμα είναι το χτίσιμο υψηλών επιδόσεων που τον βοήθησαν να ανοικοδομηθεί μετά από ένα δαπανηρό σκάνδαλο εμπιστευτικών πληροφοριών και να αναδυθεί από την άλλη πλευρά με μια αυτοκρατορία της οποίας τα ταμεία διαθέτουν τώρα 34 δισ. δολάρια σε μετρητά πελατών.

Ο Cohen και ο Schwefel, πρωτοστάτησαν στο ντεμπούτο των hedge funds, αλλά δεν είναι μόνοι. Η Citadel του Ken Griffin, η Balyasny Asset Management του Σικάγο και άλλοι γίγαντες της βιομηχανίας έχουν επίσης επινοήσει εξαντλητικά καθεστώτα κατάρτισης. Το κόλπο είναι να εκτελέσετε ένα είδος αλχημείας ανθρώπινου δυναμικού: μετατρέποντας το βασικό μέταλλο των πολλά υποσχόμενων αναλυτών σε χρυσό διαχειριστών χαρτοφυλακίων που μπορεί να σας φέρουν 50 έως 100 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κέρδος.

Οι μύλοι ταλέντων τους φαίνεται να παράγουν. Περισσότεροι από τους μισούς συλλέκτες μετοχών του Cohen έχουν περάσει από το πρόγραμμά του. Ο πρώτος πτυχιούχος εξακολουθεί να δουλεύει γι ‘αυτόν. Στο Citadel, όπου ακόμη και μια πρακτική άσκηση μπορεί να πληρώσει 19,200 $ το μήνα, η εκπαίδευση των εμπόρων σημαίνει ότι το προσωπικό μένει περισσότερο και προχωρά πιο γρήγορα. Ο Phil Lee αναβαθμίστηκε από ταπεινός αναλυτής σε επικεφαλής μιας από τις μετοχές της σε λιγότερο από μια δεκαετία. Το σύστημα Anthem του Balyasny έχει αναδείξει 14 διαχειριστές χαρτοφυλακίου που είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεών του, συμπεριλαμβανομένου του συνεργάτη Sebastiaan De Boe.

Μπορούμε να σας εμπιστευτούμε τα δισεκατομμύρια μας;

Στο Citadel, οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται πώς να υποστηρίζουν θέσεις από συναδέλφους που βρίσκονται χαμηλότερα στην αλυσίδα. Στο Balyasny διαχειρίζονται έναν περιορισμένο αριθμό κεφαλαίων και πρέπει να παραδώσουν αποδόσεις που ταιριάζουν ή νικούν τους εμπειρότερους της επιχείρησης. Το Point72 θέλει τα στελέχη του να σκέφτονται σαν CEOs, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τους κίνηση παρακολουθείται και αναλύεται και τα δεδομένα εξετάζονται για να βεβαιωθούν ότι έκαναν τις σωστές κινήσεις.

Στο τέλος, συνοψίζεται σε ένα ερώτημα: Μπορούμε να σας εμπιστευτούμε τα δισεκατομμύρια μας;

Η γέννηση αυτών των προγραμμάτων αποτυπώνει μια ιστορική αλλαγή σε αυτή τη βιομηχανία των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – καθώς προχωρά από την εποχή των εξωφρενικά ανταγωνιστικών one-offs όπως ο Griffin και ο Cohen και προσπαθεί να επωάσει μια νέα γενιά ηγετών με πιο ήπιες δεξιότητες, όπως η οικοδόμηση ομάδας και η ακρόαση των λαμπρών ιδεών άλλων ανθρώπων. «Η ανάγκη είναι προφανώς σαφής», λέει ο Pablo Salame, co-CIO της Citadel, σε μια σπάνια συνέντευξη. «Ένας από τους σημαντικότερους δεσμευτικούς περιορισμούς στον κλάδο είναι η διαθεσιμότητα ταλέντων».

Πόλεμος

Τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε έναν αδυσώπητο πόλεμο ταλέντων που έχει προκαλέσει συγκρούσεις, δικαστικές διαμάχες και αντίποινα και συνέβαλε στην πτώχευση τουλάχιστον μιας επιχείρησης. Με τα κεφάλαια να μην μπορούν να προσλάβουν αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσουν με τα αυξανόμενα περιουσιακά τους στοιχεία, απειλείται η μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Ήδη κάποιοι κρατούν 60 σεντς από κάθε δολάριο που βγάζουν για να βοηθήσουν στην πληρωμή των traders.

Ο Lee θυμάται ότι παρουσίασε στον Griffin μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη της Surveyor, μιας από τις μετοχές της Citadel. Στην πρώτη σελίδα, περιέγραψε τη φιλοδοξία του: Θα δημιουργήσω την καλύτερη πλατφόρμα μετοχών στη Wall Street. Ο Griffin, καθισμένος απέναντι από το τραπέζι, διέκοψε: Όχι πλατφόρμα, ομάδα. «Φαίνεται σαν μια πολύ μικρή διαφορά, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά ισχυρή στο μυαλό μου», λέει ο Lee.

Ενώ η πραγματική αξία ενός trader γίνεται σαφέστερη μέσω της διαδικασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο δαπανηρών λαθών πρόσληψης, η προσπάθεια μπορεί να αγοράσει και πίστη. Οι αναλυτές θα μπορούσαν να παραμείνουν επί του σκάφους βλέποντας ένα μονοπάτι για να γίνουν διαχειριστές χαρτοφυλακίου.

«Προσελκύεις ανθρώπους υψηλότερης ποιότητας προσφέροντας μια καριέρα, όχι μόνο μια δουλειά»

Ο Lee, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν στην Cadian Capital, εντάχθηκε στην Citadel το 2013, εν μέρει επειδή αυτή η διαδρομή δεν ήταν εύκολα διαθέσιμη στους αναλυτές των κεφαλαίων ενός διαχειριστή. «Η πιο περήφανη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν προάχθηκα σε διαχειριστή χαρτοφυλακίου», προσθέτει. «Συναγωνίστηκε το πώς ένιωσα όταν ανέλαβα την Surveyor το 2021 λόγω του πόσο σκληρά έπρεπε να δουλέψω για να φτάσω εκεί».

Από τότε έχει εκπαιδεύσει τέσσερις αναλυτές για να γίνουν διαχειριστές χαρτοφυλακίου Citadel. Τρεις εξακολουθούν να εργάζονται εκεί. Η διατήρηση στη μονάδα του έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών τα τελευταία δύο χρόνια, λέει ο Lee. Οι μισοί από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου θεμελιωδών μετοχών της Citadel και τα δύο τρίτα αυτών στην Surveyor ξεκίνησαν ως αναλυτές ή συνεργάτες της Citadel.

Επτά στους 10 διαχειριστές χαρτοφυλακίων που πέρασαν από την εκπαίδευση του Point72 από το 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν. Η μέση θητεία των διαχειριστών μετοχών της είναι πάνω από έξι χρόνια, λέει η εταιρεία. Αν και δεν υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα ομοτίμων, οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα σε ένα hedge fund.

«Προσελκύεις ανθρώπους υψηλότερης ποιότητας προσφέροντας μια καριέρα, όχι μόνο μια δουλειά», καταλήγει ο Salame της Citadel.

Ο Schwefel είναι εξίσου αισιόδοξος για το τι συνέβη από τη συνομιλία του με τον Cohen πριν από όλα αυτά τα χρόνια. «Η τύχη έχει πέσει πολύ στο Point72», λέει, αναφερόμενος στο πώς καλλιεργεί το ταλέντο αυτές τις μέρες. Το ανεπίσημο όνομα του Cohen για το πρόγραμμα “Nine” έχει επίσης δώσει τη θέση του σε κάτι πιο ξηρό και πιο εταιρικό. Τώρα είναι γνωστό ως LaunchPoint.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή