
Από το διάδρομο του αρτοποιείου μέχρι τη βιτρίνα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και από τον πάγκο με τα κρέατα μέχρι τον καταψύκτη με τα παγωτά, ο καλπάζων πληθωρισμός των ειδών διατροφής έχει επιφέρει μια απροσδόκητη πραγματικότητα: Οι Αμερικανοί αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα στο κατάστημα.
Οι καταναλωτές έχουν βάλει δισεκατομμύρια λιγότερα είδη στα καλάθια των παντοπωλείων τους τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα, καταφεύγοντας αντ’ αυτού σε έναν συνδυασμό διαδικτυακών αγορών, μαζικών αγορών – και απλά καταναλώνουν λιγότερα, ιδίως τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Το κάνουν αυτό ως απάντηση στις τιμές που έχουν εκτοξευθεί για τα τρόφιμα, αλλά και σε άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως η στέγαση και η ασφάλιση, τα οποία έχουν επιβαρύνει το πορτοφόλι τους.
ΗΠΑ: Γιατί το τέλος του YOLO δεν είναι καλό νέο για την οικονομία
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι παραγωγοί συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών μπόρεσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους αυξάνοντας τις τιμές κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλού πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα, ακόμη και καθώς οι τιμές έχουν μετριαστεί, οι λιανοπωλητές και οι παραγωγοί σπεύδουν να ενισχύσουν τον όγκο των πωλήσεων με μειώσεις τιμών και προσφορές.
«Οι αυξημένες τιμές σημαίνουν μικρότερα μεγέθη καλαθιού και περισσότερους καταναλωτές που επιδιώκουν να εξαλείψουν προϊόντα που θεωρούν μη απαραίτητα», ανέφερε η εταιρεία ερευνών NielsenIQ σε πρόσφατη ανάλυση των πωλήσεων ευπαθών προϊόντων.
Και το θετικό αποτύπωμα
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν έως και το 40% των τροφίμων που προμηθεύονται κάθε χρόνο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με τη Feeding America, ένα πανεθνικό δίκτυο τραπεζών τροφίμων. Η αγορά λιγότερων ειδών -δύο σακούλες πατατάκια τορτίγια αντί για τρεις, ένα λίτρο παγωτό αντί για δύο- θα μπορούσε να μειώσει σε μικρό βαθμό αυτή τη σπατάλη.
Προσπαθώντας να διαχειριστούν τον πληθωρισμό, οι Αμερικανοί δαπάνησαν κατά μέσο όρο 3,1% λιγότερο για τρόφιμα στο σπίτι το 2023 από ό,τι το 2022, σύμφωνα με τον Wilson Sinclair, οικονομολόγο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Τα ταμεία στα αμερικανικά καταστήματα σάρωσαν 248 δισ. προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, 3 δισ. λιγότερα από το προηγούμενο έτος και 20 δισ. λιγότερα από το έτος που προηγήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ.
Τι κάνουν οι μεγάλοι παίκτες
Οι μειώσεις έχουν ασκήσει πίεση στους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές τους να προσφέρουν εκπτώσεις, καθώς ενώ οι πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματα πιο συχνά, αγοράζουν λιγότερα είδη ανά επίσκεψη.
Η Target, με σχεδόν 2.000 καταστήματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε μειώσεις τιμών σε 5.000 είδη τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων ειδών διατροφής όπως γάλα, κρέας, ψωμί, καφέ και φρούτα και λαχανικά. Η Κριστίνα Χένινγκτον, επικεφαλής ανάπτυξης της Target, δήλωσε στους αναλυτές σε κλήση για τα κέρδη τον περασμένο μήνα, ότι η εταιρεία μειώνει τις τιμές για να επαναφέρει τους αγοραστές στα καταστήματα και να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεων.
Η Kroger, η μεγαλύτερη σε έσοδα επιχείρηση σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το προσωπικό της στοχεύει να επιστρέψει στην αύξηση του όγκου πωλήσεων ανά μονάδα προϊόντος. Οι προμηθευτές προσφέρουν περισσότερα χρήματα για προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις εντός των καταστημάτων σε σχέση με το παρελθόν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Rodney McMullen στους αναλυτές, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αδύναμη αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα κατά 0,5%.
Η Walmart δήλωσε ότι προσφέρει τις λεγόμενες ανατροπές στις τιμές για περίπου 7.000 προϊόντα, 50 τοις εκατό περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο στην κατηγορία των τροφίμων. «Πιστεύουμε ότι επενδύουμε κατάλληλα σε αυτόν τον τομέα της επιχείρησής μας για να βοηθήσουμε στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων μας», τόνισε ο Τζον Ρέινι, οικονομικός διευθυντής, σε συνέδριο του κλάδου αυτό το μήνα.
Ποιος χάνει, ποιος κερδίζει
Ένας κυβερνητικός δείκτης τιμών για τα τρόφιμα που καταναλώνονται στο σπίτι ήταν κατά 1% υψηλότερος τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λιγότερο από το ένα τρίτο του γενικού πληθωρισμού του 3,3%. Αλλά το 2022, οι τιμές των τροφίμων κάλπασαν με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 10%, ενώ οι ειδήσεις ήταν γεμάτες από ιστορίες του shrinkflation, του «πληθωρισμού της απληστίας» με μικρότερες συσκευασίες να πωλούνται στις ίδιες ή υψηλότερες τιμές.
Η έξαρση του πληθωρισμού των τροφίμων στις αρχές της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχθηκε επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη φετινή προεκλογική εκστρατεία. Αυτή την εβδομάδα, το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν δημοσίευσε μια ανάρτηση, στην οποία αναφέρεται ότι ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει επίσης αυξηθεί.
«Επειδή η αύξηση των μισθών έχει ξεπεράσει την αύξηση των τιμών των ειδών παντοπωλείου, χρειάζεται ελαφρώς λιγότερη εργασία για να αγοράσει κανείς μια σακούλα με είδη παντοπωλείου σε σχέση με ένα χρόνο πριν», ανέφερε το συμβούλιο.
Αν και ορισμένες αγορές τροφίμων έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους, δεν ευθύνονται πλήρως για τη μείωση των πωλήσεων τροφίμων στα καταστήματα.
Οι δαπάνες στα εστιατόρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και οι επισκέψεις πελατών μειώνονται επί 13 συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εστιατορίων (ΝRA). Παρόλο που τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία και τα εκπτωτικά καταστήματα σημείωσαν κέρδη, αυτά αντισταθμίστηκαν από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων στα παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων, διαπίστωσε η McKinsey. Η συμβουλευτική εταιρεία κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη των φαρμακευτικών προϊόντων για την απώλεια βάρους είχε περιορισμένο αντίκτυπο στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.
Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, πάνω από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών ανέφεραν τις τιμές ως τον κυριότερο λόγο για τον οποίο αγοράζουν λιγότερα είδη παντοπωλείου. Και είναι λογικό. «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να αυξάνετε τις τιμές και να μην περιμένετε αντίκτυπο», πρόσθεσε στους Financial Times και ο Νικ Φέρεντεϊ, αναλυτής τροφίμων στη Rabobank.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%