Λίγο πιο κάτω από το σημείο όπου ο όμιλος Nobu Hospitality LLC, τον οποίο έχει ιδρύσει ο Robert De Niro, μετατρέπει ένα κεντρικό κτίριο γραφείων της Μαδρίτης σε πολυτελές ξενοδοχείο, ένα ακόμη εμβληματικό κτίριο πέρασε στα χέρια του Μεξικανού επενδυτή Jeronimo Bremer, με σκοπό να το μετατρέψει σε ένα θέρετρο πέντε αστέρων.

Τα έργα αυτά είναι μόλις ενδεικτικά για τον ενθουσιασμό που έχει καταστήσει την ισπανική πρωτεύουσα βασικό προορισμό για όλους – χάρη στην έκρηξη του τουρισμού, την ανερχόμενη εστιατορική σκηνή και, φυσικά, την εισροή εύπορων Λατινοαμερικανών.

Ισπανία: Ρεκόρ τουριστικών εσόδων  το 2023

Μαδρίτη τουρισμός: Το νέο προφίλ της

Η έδρα του γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης και του μουσείου Πράδο κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη πιο ελκυστική πόλη στην Ευρώπη για ξενοδοχειακές επενδύσεις μετά το Λονδίνο, ξεπερνώντας το Παρίσι στην «2024 European Hotel Investor Intentions Survey» που διεξήγαγε η CBRE, πάροχος παγκόσμιων υπηρεσιών εμπορικών ακινήτων. Περίπου 601 εκατομμύρια ευρώ (645 εκατομμύρια δολάρια) επενδύθηκαν σε ξενοδοχεία στη Μαδρίτη πέρυσι, ενώ ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να ξεπεραστεί φέτος.

«Ο ξενοδοχειακός τομέας της πόλης συνεχίζει να ακμάζει και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Trevor Horwell, διευθύνων σύμβουλος της Nobu Hospitality, το πολυτελές ξενοδοχείο της οποίας πρόκειται να ανοίξει το 2026.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Μαδρίτη κατάφερε να μεταμορφωθεί στον απόλυτο τουριστικό πόλος έλξης, καθώς πλούσιοι Λατινοαμερικανοί κατέβηκαν στην πόλη και αγόρασαν σπίτια υψηλών προδιαγραφών – επενδύοντας περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers. Αυτό έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη και έχει φέρει έναν διαφορετικό και πολύ πιο ακριβό τρόπο ζωής στην ισπανική μητρόπολη.

Νέα εστιατόρια και πολυτελή καταστήματα υψηλών προδιαγραφών έχουν ξεφυτρώσει με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα. Με 26 εστιατόρια που φέρουν αστέρια Michelin – συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με τρία αστέρια DiverXo του σεφ Dabiz Munoz – η Μαδρίτη κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων με αυτή τη διάκριση.

Η πόλη έχει επίσης γίνει ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για μιούζικαλ, μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, με το The Book for Mormon και τον Aladdin μεταξύ των πολυαναμενόμενων περσινών πρεμιέρων. Η Μαδρίτη γίνεται επίσης πόλος έλξης για διεθνή γεγονότα όπως η Φόρμουλα 1, με την πόλη να φιλοξενεί τον πρώτο της αγώνα το 2026.

Ο παράγοντας Τέιλορ Σουίφτ

Η πενταετής ανακαίνιση του κλειστού χώρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεάλ Μαδρίτης, του εμβληματικού Σαντιάγο Μπερναμπέου, περιλαμβάνει έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει γιγαντιαίες διεθνείς συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Η Τέιλορ Σουίφτ  ήταν η πρώτη μεγάλη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε εκεί στα τέλη Μαΐου, με δύο διαδοχικές συναυλίες που συγκέντρωσαν πάνω από 100.000 άτομα. Η επίσκεψή της εισέφερε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της φιλοξενίας της πόλης, σύμφωνα με την Hosteleria Madrid, την ένωση του τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Σουίφτ έμεινε στο ξενοδοχείο Villa Magna, με δεκάδες θαυμαστές της να έχουν κατασκηνώσει έξω για να δουν τη σταρ. Το Royal Anglada House του ξενοδοχείου – με δύο δωμάτια, ιδιωτική βεράντα, κουζίνα και τραπεζαρία – κοστίζει 25.000 ευρώ τη βραδιά.

Από τις παραλίες στις πόλεις

Η Μαδρίτη, που κάποτε την προσπερνούσαν οι επισκέπτες που ταξίδευαν στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, βλέπει τώρα τον αριθμό των επισκεπτών της να ανεβαίνει στα ύψη. Η πόλη δέχτηκε πέρυσι πάνω από 10,6 εκατομμύρια τουρίστες, με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να αυξάνεται κατά περίπου 23% από το 2022. Κατατάχθηκε στην τρίτη πιο ελκυστική πόλη για τουρισμό μετά το Παρίσι και το Ντουμπάι, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Οι παράκτιες περιοχές της Ισπανίας συγκαταλέγονται εδώ και καιρό στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, προσελκύοντας ξενοδοχειακές επενδύσεις. Τώρα, τα χρήματα εισρέουν και στην πρωτεύουσα – που βρίσκεται στις κεντρικές πεδιάδες.

Η Μαδρίτη, η οποία διαθέτει 38 πολυτελή ξενοδοχεία, αναμένει να ανοίξουν περίπου 10 ακόμη φέτος, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Συνολικά, 158 νέα ξενοδοχεία άνοιξαν στην πόλη τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με μόλις 39 στην περιοχή του Παρισιού – ακόμη και καθώς η γαλλική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος.

«Η Μαδρίτη προσελκύει πλέον τόσο το πολυτελές όσο και το υπερπολυτελές τμήμα των ξενοδοχείων και αυτό είναι το ενδιαφέρον, καθώς αυτοί οι επενδυτές φέρνουν κορυφαίες επενδύσεις στην πόλη», επισήμανε ο Jorge Ruiz, επικεφαλής ξενοδοχείων για την Ιβηρική στην CBRE. Η έκθεση της εταιρείας συμβούλων αναφέρει ότι «η δυναμική των ξενοδοχείων της πόλης αποδεικνύεται όλο και πιο ελκυστική για το παγκόσμιο κεφάλαιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Λατινική Αμερική.

Οι επενδύσεις

Το Nobu και ένα νέο Marriott συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών που αναμένεται να ανοίξουν στη Μαδρίτη μεσοπρόθεσμα. Έρχονται μετά την άφιξη το 2020 ενός Four Seasons – όπου μια σουίτα δύο υπνοδωματίων κοστίζει περίπου 10.400 ευρώ ανά διανυκτέρευση – και την επαναλειτουργία το 2021 των ξενοδοχείων Rosewood Villa Magna και Ritz.

Η τάση αυτή ενισχύεται από τη μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία στη μετατροπή κτιρίων-ορόσημων σε ξενοδοχεία και την έκρηξη των καταστημάτων και εστιατορίων υψηλής ποιότητας, πρόσθεσε ο Ruiz. Η πόλη πλησιάζει επίσης άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που παραδοσιακά προσελκύουν πλούσιους επισκέπτες – το Παρίσι διαθέτει περισσότερα από 100 ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε σύγκριση με μόλις 38 στη Μαδρίτη.

«Κι όμως η Μαδρίτη έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της- δεν προβλέπουμε όριο ή υπερπροσφορά μεσοπρόθεσμα όσον αφορά τα ξενοδοχεία», συμπλήρωσε στο Bloomberg η Laura Hernando, διευθύνουσα σύμβουλος του τμήματος ξενοδοχείων της εταιρείας συμβούλων Colliers International Spain.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή